Pregled četvrtog modula Akademije ravnopravnosti

Fondacija Friedrich Ebert i Sarajevski otvoreni centar, pokretanjem Akademije ravnopravnosti, su imali za cilj stvoriti novu platformu za političko liderstvo i prostor za udruženo djelovanje zastupnica_ka, liderki_a političkih stranaka i organizacija civilnog društva. Treća generacija Akademije ravnopravnosti namijenjena je vijećnicama i vijećnicima opštinskih/gradskih vijeća opština/gradova u BiH, načelnicama i načelnicima, savjetnicima i savjetnicama načelnica i načenika opština u BiH te članovima i članicama organa političkih stranaka koji_e su zainteresovani_e da jačaju sopstvene kapacitete i rade na identifikovanju i provedbi konkretnih rješenja koja će unaprijediti ravnopravnost spolova te položaj deprivilegovanih grupa u našem društvu.

Prvi modul Akademije ravnopravnosti 2017, pod nazivom Politike ravnopravnosti spolova, održan je u Sarajevu u periodu od 21-23. aprila 2017. Više o prvom modulu Akademije ravnopravnosti saznajte ovdje. Drugi modul Akademije ravnopravnosti pod nazivom Feminizam za sve je održan u periodu od 26-28. maja 2017. na Jahorini. Više o drugom modulu Akademije ravnopravnosti saznajte ovdje. Treći modul Akademije ravnopravnosti pod nazivom Lokalnim politikama do ravnopravnosti je održan u periodu od 16-18. juna u Konjicu. Više o ovom modulu saznajte ovdje.

Nakon trećeg modula, u periodu od 8-10. septembra u Neumu, održan je i dodatni četvrti modul Akademije ravnopravnosti pod nazivom Javno zagovaranje ravnopravnosti. Ovaj modul je obuhvatao predavanja, radionice i diskusije.

Na četvrtom modulu Akademije ravnopravnosti se raspravljalo o sljedećim pitanjima:

– Izlaganje: Zakon o zabrani diskriminacije i Zakon o ravnopravnosti spolova;

– Izlaganje: Afirmativne mjere, zašto postoje, zašto su bitne;

– Radionica: Odnosi s medijima i komunikacijske vještine

Predavačice na ovom modulu su bile stučnjakinje za ravnopravnost spolova i ljudska prava, Vladana Vasić, rukovoditeljica zagovaranja Sarajevskog otvorenog centra i Emina Bošnjak, izvršna direktorica Sarajevskog otvorenog centra te predstavnica medija, Duška Jurišić.

Akademija ravnopravnosti ima za cilj jačanje kapaciteta liderki i lidera u oblasti rodne ravnopravnosti i politike ravnopravnosti deprivilegovanih grupa u BiH, a da bi se unaprijedila prava građana i građanki Bosne i Hercegovine. Pored navedenog, Akademija ima za cilj i jačanje saradnje između donositelja_ica odluka i predstavnika_ca organizacija civilnog društva u BiH.

Program četvrtog modula Akademije ravnopravnosti 2017 je dostupan na ovom linku.