Savjetovanje

Vršnjačko savjetovanje

Ako ste lezbejka, gej, biseksualna, transrodna, interspolna i/ili kvir osoba i osjećate se usamljeno ili imate osjećaj da vas niko ne razumije, nemate dovoljno samopouzdanja ili jednostavno želite doći u siguran prostor na ohrabrujući razgovor uz kafu, čaj ili sok sa nekime ko vas razumije, javite se na [email protected].

Sarajevski otvoreni centar okupio je 5 vršnjačkih savjetnika i savjetnica koji vam stoje na raspolaganju za prijateljski, ohrabrujući razgovor, tu su da vas slušaju, razumiju i podrže. Naše savjetnici i savjetnice su osobe koje sa vama dijele  slične životne pozicije, godine, probleme i/ili životno iskustvo, a nešto više o njima čitajte ispod:

Sara Ristić: Mlada umjetnica i rediteljica u filmu i teatru, odlučila je postati vršnjačka savjetnica jer ima želju da bolje upozna našu zajednicu i jer kroz svoje proživljeno iskustvo želi pomoći drugim LGBTI osobama koje vjerovatno prolaze kroz slične stvari u svojim životima. ‘’Voljela bih napraviti siguran prostor pun razumijevanja i bez ikakve osude razgovarati i slušati vas, svejedno sa kojom temom dođete. Na svojoj koži znam koliko znači imati podršku drugih slični vama i ovim savjetovanjem želim da pružim tu istu podršku u skladu sa svojim mogućnostima. Nadam se da ćete imati hrabrosti javiti se i znajte da nikad niste sami!’’

Delila: Ace, panromantic osoba i u sklopu peer to peer savjetovanja želi da bude tu za ace/aro osobe koje pokušavaju da pronađu put i odgovore sebi na neka od pitanja. Lično zna koliko predrasuda postoji prema ace/aro spektru, pa čak unutar i same zajednice, tako da može ponuditi svoje iskustvo i priču kada su u pitanju lične unutarnje borbe. Diplomirana pravnica i feministkinja. U svoje slobodno vrijeme voli da slika, piše poeziju i uživa u zalascima sunca. Vodolija u horoskopu, podznak ovan. Zamjenice koje koristi su ona/she/her. ‘’Naravno, tu sam i za sve ostale osobe svih rodnih i seksualnih identiteta koje smatraju da razgovor sa mnom je benifitaran ili smatraju da bi razgovor sa mnom bio zanimljiv.’’

Amar Bašić: Trideset-neštogodišnjak sa sarajevskom adresom. Vjeruje da može pomoći i pružiti savjet na osnovu vlastitog iskustva odrastanja, autiranja i života kao gej muškarac u bosanskohercegovačkim prilikama. Tome dodje i nekoliko godina iskustva u LGBT+ aktivizmu, ali i u brojnim aktivnostima u BiH i regiji usmjerenim ka poboljšanju pozicije LGBT+ osoba koje su mu omogućile jasniji uvid u izazove, strhove i potrebe LGBT+ zajednice.

Maja: feministkinja, lezbejka i LGBTI aktivistkinja

Liam Isić: Ima 26 godina, diplomirani je pravnik, magistar demokratije i ljudskih prava, te dugogodišnji aktivista za prava transrodnih osoba.

Ako želite nešto da pitate, imate dilemu, treba vam savjet ili želite da dođete na razgovor sa nekim od naših savjetnika i savjetnica javite se mailom na: [email protected]


Psihološko savjetovanje

Besplatno psihološko savjetovanje za lezbejke, gej, biseksulane, trans i interspolne osobe, Sarajevski otvoreni centar ostvaruje kroz saradnju sa grupom psihologa/inja sa kojima uspješno sarađujemo već dugi niz godina.

Edukovano i senzibilizirano osoblje, koje je u konstantnoj edukaciji vezano za rad sa LGBTI osobama, od coming out procesa do transrodnosti, će vam pružiti adekvatnu pomoć i podršku.

Postojanje ovakvog servisa ima dalekosežan značaj za LGBTI zajednicu ne samo u Sarajevu, već i šire, obzirom da su lezbejke, gej, biseksulne, trans i interspolne osobe mnogo puta doživjeli/e diskriminaciju upravo od psihologa/inja. LGBTI osobe su i dalje najmarginalizovanija društvena grupa čak i prilikom posjete ili korištenja usluga primarne zdravstvene zaštite.

Često zbog straha od neprihvatnja, osobe se ne autaju niti psihiolozima/ginjama te se potencijalne poteškoće, depresije ili anksioznosti pripisuju drugim faktorima, a ne ličnom osjećaju nepripadanja.

Stoga je važnost ovog psihološkog savjetovališta od velike važnosti. Želimo da osnažimo i ohrabrimo lezbejke, gej, bisekulane, trans i interspolne osobe, kroz afirmativnu psihoterapiju kako bi svoj život živjeli dostojanstveno, na najbolji mogući način.

Ovo je još samo jedna od usluga koje Sarajevski otvoreni centar nudi LGBTI zajednici u BiH.

U Sarajevu, psihoterapiju radi tim Fondacije Krila nade. Trans specifično psihološko savjetovanje radimo u saradnji sa udruženjem Domino iz Sarajeva.

Ukoliko želite da krenete na psihološko savjetovanje ili psihoterapiju, te da radite na sebi, javite se u Sarajevski otvoreni centar na [email protected], gdje ćemo vas rado spojiti sa nekim od naših psihologa/inja.