Savjetovanje

Vršnjačko savjetovanje

Ako ste lezbejka, gej, biseksualna, transrodna, interspolna i/ili kvir osoba i osjećate se usamljeno ili imate osjećaj da vas niko ne razumije, nemate dovoljno samopouzdanja ili jednostavno želite doći u siguran prostor na ohrabrujući razgovor uz kafu, čaj ili sok sa nekime ko vas razumije, javite se na [email protected].

Sarajevski otvoreni centar okupio je šest vršnjačkih savjetnika i savjetnica koji vam stoje na raspolaganju za prijateljski, ohrabrujući razgovor, tu su da vas slušaju, razumiju i podrže. Naše savjetnici i savjetnice su osobe koje sa vama dijele  slične životne pozicije, godine, probleme i/ili životno iskustvo, a nešto više o njima čitajte ispod:

Sara Ristić: Mlada umjetnica i rediteljica u filmu i teatru, odlučila je postati vršnjačka savjetnica jer ima želju da bolje upozna našu zajednicu i jer kroz svoje proživljeno iskustvo želi pomoći drugim LGBTI osobama koje vjerovatno prolaze kroz slične stvari u svojim životima. ‘’Voljela bih napraviti siguran prostor pun razumijevanja i bez ikakve osude razgovarati i slušati vas, svejedno sa kojom temom dođete. Na svojoj koži znam koliko znači imati podršku drugih slični vama i ovim savjetovanjem želim da pružim tu istu podršku u skladu sa svojim mogućnostima. Nadam se da ćete imati hrabrosti javiti se i znajte da nikad niste sami!’’

Amar Bašić: Trideset-neštogodišnjak sa sarajevskom adresom. Vjeruje da može pomoći i pružiti savjet na osnovu vlastitog iskustva odrastanja, autiranja i života kao gej muškarac u bosanskohercegovačkim prilikama. Tome dodje i nekoliko godina iskustva u LGBT+ aktivizmu, ali i u brojnim aktivnostima u BiH i regiji usmjerenim ka poboljšanju pozicije LGBT+ osoba koje su mu omogućile jasniji uvid u izazove, strhove i potrebe LGBT+ zajednice.

Maja: Feministkinja, lezbejka i LGBTI aktivistkinja

Liam Isić: Ima 27 godina, diplomirani je pravnik, magistar demokratije i ljudskih prava, te dugogodišnji aktivista za prava transrodnih osoba

Kristian Ranđelović: Aktivista koji radi i živi u Beogradu, glavne oblasti njegovog rada su vidljivost i osnaživanje interspolne djece i njihovih roditelja, psihosocijalna podrška interseks, trans i nebinarnim osobama, podizanje kapaciteta organizacija na ove teme u regionu. Kristian je izvršni direktor organizacije XY Spektrum i kopresjedavajući izvršnog odbora organizacije Intersex International Europe (OII Europe).

Kemal Alijagić: Živi sa svojom mačkom (i za svoju mačku) u Sarajevu. Tvrdi kako snovi imaju puno više smisla od stvarnost. Bavi se aktivizmom, tu i tamo napiše nešto. Vršnjački savjetnik prvenstveno za osobe iz aro/ace spektra (aromantične i aseksualne osobe), jer neizlječivo vjeruje u ideju zajednice i zajedništva.

Ako želite nešto da pitate, imate dilemu, treba vam savjet ili želite da dođete na razgovor sa nekim od naših savjetnika i savjetnica javite se mailom na: [email protected].


Psihološko savjetovanje

Sarajevski otvoreni centar besplatnu psihološku pomoć za LGBTIQ osobe i članove porodica LGBTIQ+ osoba u Sarajevu, sa mogućnošću i online savjetovanja, pruža u suradnji sa timom psihoterapeuta_kinja iz Fondacije Krila nade i udruženjem za psihološku procjenu, pomoć i savjetovanje „Domino“. Udruženje Domino pored psihološke pomoći koju pruža lezbejkama, gej, biseksualnim, interspolnim i kvir osobama, pruža i trans specifičnu psihološku pomoć za trans i rodno varijantne osobe.

Edukovano i senzibilizirano osoblje, koje je u konstantnoj edukaciji vezano za rad sa LGBTIQ+ osobama, od coming out procesa do transrodnosti, će vam pružiti adekvatnu pomoć i podršku. Postojanje ovakvog servisa ima dalekosežan značaj za LGBTIQ+ zajednicu ne samo u Sarajevu, već i šire, obzirom da su lezbejke, gej, biseksulne, trans i interspolne osobe mnogo puta doživjeli/e diskriminaciju upravo od psihologa/inja. LGBTIQ+ osobe su i dalje najmarginaliziranija društvena grupa čak i prilikom posjete ili korištenja usluga primarne zdravstvene zaštite. Često zbog straha od neprihvatanja, osobe se ne autaju niti psihoterapeutima_kanjama te se potencijalne poteškoće, depresije ili anksioznosti pripisuju drugim faktorima, a ne ličnom osjećaju nepripadanja.

Besplatne usluge psihološkog savjetovanja pružamo sa ciljom da LGBTIQ+ osobe kroz adekvatnu afirmativnu psihoterapiju svoj život žive dostojanstveno, te da i na ovaj način osnaže sebe kao pojedince_ke. Ukoliko želite da krenete na psihološko savjetovanje ili psihoterapiju, te da radite na sebi, javite se u Sarajevski otvoreni centar na [email protected], gdje ćemo vas rado spojiti sa nekim od naših psihoterapeuta_kinja. Ovo je još samo jedna od usluga koje Sarajevski otvoreni centar nudi LGBTI zajednici u BiH.