Savjetovanje

Vršnjačko savjetovanje

Ako ste LGBTI osoba i osjećate se usamljeno ili imate osjećaj da vas niko ne razumije, nemate dovoljno samopouzdanja ili jednostavno želite doći u siguran prostor na ohrabrujući razgovor uz kafu, čaj ili sok, javite se na [email protected].

Vršnjačko savjetovanje je zapravo prijateljski, ohrabrujući razgovor, koji zahtijeva umijeće slušanja, empatiju te razumijevanje i podršku između dvije osobe koje imaju slične životne pozicije, godine, probleme i/ili životno iskustvo. Vršnjačko savjetovanje (peer to peer) vodi naša Tea Raguž, psihologinja, koju ćete imati priliku svakako upoznati i na druženjima sa zajednicom ili direktnim kontaktom na mail ili telefon.

Ako želite nešto da pitate, imate dilemu, treba vam savjet ili želite da dođete na razgovor javite se mailom na: [email protected].


Psihološko savjetovanje

Besplatno psihološko savjetovanje za lezbejke, gej, biseksulane, trans i interspolne osobe, Sarajevski otvoreni centar ostvaruje kroz saradnju sa grupom psihologa/inja sa kojima uspješno sarađujemo već dugi niz godina.

Edukovano i senzibilizirano osoblje, koje je u konstantnoj edukaciji vezano za rad sa LGBTI osobama, od coming out procesa do transrodnosti, će vam pružiti adekvatnu pomoć i podršku.

Postojanje ovakvog servisa ima dalekosežan značaj za LGBTI zajednicu ne samo u Sarajevu, već i šire, obzirom da su lezbejke, gej, biseksulne, trans i interspolne osobe mnogo puta doživjeli/e diskriminaciju upravo od psihologa/inja. LGBTI osobe su i dalje najmarginalizovanija društvena grupa čak i prilikom posjete ili korištenja usluga primarne zdravstvene zaštite.

Često zbog straha od neprihvatnja, osobe se ne autaju niti psihiolozima/ginjama te se potencijalne poteškoće, depresije ili anksioznosti pripisuju drugim faktorima, a ne ličnom osjećaju nepripadanja.

Stoga je važnost ovog psihološkog savjetovališta od velike važnosti. Želimo da osnažimo i ohrabrimo lezbejke, gej, bisekulane, trans i interspolne osobe, kroz afirmativnu psihoterapiju kako bi svoj život živjeli dostojanstveno, na najbolji mogući način.

Ovo je još samo jedna od usluga koje Sarajevski otvoreni centar nudi LGBTI zajednici u BiH.

U Sarajevu, psihoterapiju radi tim Fondacije Krila nade, a ukoliko ste iz Prijedora, Bihaća ili okolnih mjesta, od sada imate mogućnost dobiti besplatnu psihoterapiju i u ova dva grada. Našem timu psihoterapeutkinja se pridružila Elma Selman, koja već duži niz godina radi kao geštalt terapeutkinja.

Ukoliko želite da krenete na psihološko savjetovanje ili psihoterapiju, te da radite na sebi, javite se u Sarajevski otvoreni centar na [email protected], gdje ćemo vas rado spojiti sa nekim od naših psihologa/inja.

 1 2 3 4