Savjetovanje

Vršnjačko savjetovanje

Ako ste LGBTI osoba i osjećate se usamljeno ili imate osjećaj da vas niko ne razumije, nemate dovoljno samopouzdanja ili jednostavno želite doći u siguran prostor na ohrabrujući razgovor uz kafu, čaj ili sok, javite se na [email protected].

Vršnjačko savjetovanje je zapravo prijateljski, ohrabrujući razgovor, koji zahtijeva umijeće slušanja, empatiju te razumijevanje i podršku između dvije osobe koje imaju slične životne pozicije, godine, probleme i/ili životno iskustvo.

Ako želite nešto da pitate, imate dilemu, treba vam savjet ili želite da dođete na razgovor javite se mailom na: [email protected].


Psihološko savjetovanje

Besplatno psihološko savjetovanje za lezbejke, gej, biseksulane, trans i interspolne osobe, Sarajevski otvoreni centar ostvaruje kroz saradnju sa grupom psihologa/inja sa kojima uspješno sarađujemo već dugi niz godina.

Edukovano i senzibilizirano osoblje, koje je u konstantnoj edukaciji vezano za rad sa LGBTI osobama, od coming out procesa do transrodnosti, će vam pružiti adekvatnu pomoć i podršku.

Postojanje ovakvog servisa ima dalekosežan značaj za LGBTI zajednicu ne samo u Sarajevu, već i šire, obzirom da su lezbejke, gej, biseksulne, trans i interspolne osobe mnogo puta doživjeli/e diskriminaciju upravo od psihologa/inja. LGBTI osobe su i dalje najmarginalizovanija društvena grupa čak i prilikom posjete ili korištenja usluga primarne zdravstvene zaštite.

Često zbog straha od neprihvatnja, osobe se ne autaju niti psihiolozima/ginjama te se potencijalne poteškoće, depresije ili anksioznosti pripisuju drugim faktorima, a ne ličnom osjećaju nepripadanja.

Stoga je važnost ovog psihološkog savjetovališta od velike važnosti. Želimo da osnažimo i ohrabrimo lezbejke, gej, bisekulane, trans i interspolne osobe, kroz afirmativnu psihoterapiju kako bi svoj život živjeli dostojanstveno, na najbolji mogući način.

Ovo je još samo jedna od usluga koje Sarajevski otvoreni centar nudi LGBTI zajednici u BiH.

U Sarajevu, psihoterapiju radi tim Fondacije Krila nade.

Ukoliko želite da krenete na psihološko savjetovanje ili psihoterapiju, te da radite na sebi, javite se u Sarajevski otvoreni centar na [email protected], gdje ćemo vas rado spojiti sa nekim od naših psihologa/inja.