Spolno prenosive bolesti: šta su, kako se prenose i gdje se testirati?

Spolno prenosive bolesti, uključujući i HIV često imaju oskudne simptome ili ih nemaju, stoga su redovni preventivni pregledi važni. Ukoliko postoji sumnja na SPB ili primijetite neke od simptoma, to upućuje da trebate otići liječniku. Testiranje omogućava rano otkrivanje infekcija i liječenje.

U centrima za anonimno, povjerljivo i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV i virus hepatitisa C (HVC) može se realizirati i testiranje na druge SPB (virus hepatitisa B, sifilis, gonokok, genitalni herpes, kladmidijalnu infekciju i dr. spolno prenosive bolesti), ali za to vam treba uputnica nadležnog liječnika. Samom testiranju prethodi kratko povjerljivo individualno savjetovanje tokom kojeg ćete dobiti informacije o HIV-u, drugim SPB, postojećim rizicima i načinima zaštite, o pretragama na SPB, obaviti indicirane pretrage za otkrivanje SPB, dobit ćete pomoć i podršku u rješavanju problema vezanih uz spolno i reproduktivno zdravlje, savjetovanje u prevenciji rizičnih spolnih ponašanja i očuvanju reproduktivnog zdravlja.

Više o HIV-u i spolno prenosivim bolestima, kao i centre u Bosni i Hercegovini u kojima se možete testirati ili dobiti savjetovanje, možete pronaći ovdje.