Šta nas očekuje na prvom modulu Akademije ravnopravnosti?

Akademija ravnopravnosti_narandzastiFondacija Friedrich Ebert i Sarajevski otvoreni centar, pokretanjem Akademije ravnopravnosti, nastoje stvoriti novu platformu za političko liderstvo i prostor za udruženo djelovanje zastupnica/ka, liderki/a političkih stranaka i organizacija civilnog društva.

Akademija ravnopravnosti počinje 22. maja 2015. godine. Prvi modul, koji nosi naziv BiH: najkompleksniji politički sistem? će se održati u u Sarajevu, u Hotelu Europe. Na otvaranju Akademije će govoriti Orlando Fusco, koji je šef sekcije za vlade, parlamente i političke partije u Političkom odjelu Delegacija Evropske unije u BiH. Svaki od pet modula, pa tako i ovaj, traje tri dana, a sastoji se od predavanja, radionica, diskusija i sastanaka sa predstavnicama i predstavnicima organizacija civilnog društva. Fokus ovog modula je na najbitnijim odlikama političkog sistema naše države posmatranih kroz prizmu rodne ravnopravnosti. Moderatorica ovog modula je Duška Jurišić.

Na prvom modulu Akademije ravnopravnosti će se raspravljati o sljedećim pitanjima:

-Nova evropska inicijativa: kakve reforme nas očekuju?
-Politički sistem BiH: šta moramo popraviti?
-Ravnopravnost spolova u dejtonskim okvirima
-Izbori: zakonodavstvo, proces, institucije
-Izbori i ravnopravnost spolova
-Kakvu promjenu želimo?
-Politike ravnopravnosti spolova

U okviru ovog modula će se održati i duskusija na temu Ravopravnost spolova koja je zamišljena kao prostor u kojem će najistaknitije predstavnice organizacija civilnog društva koje se bave pravima žena, a koje su prepoznate i kao nositeljice ženskog pokreta u BiH, predstaviti svoj rad učesnicama_cima Akademije, te diskutovati sa njima o najbitnijim pitanjima i problemima koji pogađaju žene u našem društvu.

Predavači i predavačice na ovom modulu su, Adis Arapović, Emina Abrahamsdotter, Irena Hadžiabdić, Gordana Sobol, Dženana Alđuz i Adnan Kadribašić, koji_e se ističu kao osobe koje se intenzivno bave pitanjem rodne ravnopravnosti, a dolaze iz nevladinih organizacija u BiH, političke prakse, medija i akademske zajednice.

Akademija ima za cilj jačanje kapaciteta liderki i lidera u oblasti rodne ravnopravnosti i politike ravnopravnosti deprivilegovanih grupa u BiH, a da bi se unaprijedila prava građana i građanki Bosne i Hercegovine. Pored navedenog Akademija ima za cilj i jačanje saradnje između donositelja_ica odluka i predstavnika_ca organizacija civilnog društva u BiH.

Učesnici Akademije ravnopravnosti su zastupnice i zastupnici, tj. poslanice i poslanici parlamenata na kantontalnom, entitetskom i državnom nivou, članice i članovi partijskih organa parlamentarnih političkih stranaka, koje/i su zainteresovani da jačaju sopstvene kapacitete i rade na identifikovanju i provedbi konkretnih rješenja koja će poboljšati ravnopravnost spolova, te položaj deprivilegovanih grupa u našem društvu.

Program prvog modula Akademije ravnopravnosti je dostupan na ovom linku.