Doniraj

Zašto trebamo vašu podršku?

LGBTI osobe su jedna od najnevidljivih i isključenih deprivilegovanih grupa u bosanskohercegovačkom društvu. Socijalna distanca prema ovoj manjinskoj zajednici je jedna od najvećih. Zbog straha od odbacivanja velika većina LGBTI osoba ne živi u skladu sa svojom seksualnom orijentacijom, rodnim identitetom i/ili spolnim karakteristikama. Oni/e koji/e se usude da žive slobodno i u skladu sa sopstvenim identitetom izloženi/e su odbacivanju, stigmatizaciji, predrasudama, pa čak i krivičnim djelima počinjenim iz mržnje, govoru mržnje i diskriminaciji.

Položaj žena u Bosni i Hercegovini također nije na zavidnom nivou. Uzrok tome je izrazito patrijarhalno i konzervativno društvo gdje je uloga žene već unaprijed određena. Bosna i Hercegovina je država koja ima najveći udio žena koje su neaktivne na tržištu rada, dakle žena koje su najvjerovatnije ovisne o nekome drugom. Posebno ranjive su višestruko marginalizirane žene kao što su Romkinje, žene sa invaliditetom, LBT žene, žene koje žive u ruralnim sredinama, itd. koje se na svakom koraku susreću sa diskriminacijom, stereotipima, neprihvatanjem i osuđivanjem. Svaka treća žena je žrtva jedne ili više formi rodno zasnovanog nasilja.

Sarajevski otvoreni centar (SOC) zagovara potpuno poštivanje ljudskih prava i društvenu inkluziju lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans* i interspolnih (LGBTI) osoba i žena.

Mi poštujemo i uzimamo u obzir intersekcionalnost, borbu protiv višestruke diskriminacije, a naročito diskriminaciju na osnovu spola, spolnih karakteristika, roda, seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Transparentni smo i preuzimamo odgovornost u našim procedurama i radu, vodimo se profesionalnim standardima, rezultatima koje želimo postići i željom da u našem radu sudjeluje veliki broj različitih zainteresovanih strana. Sve o našim aktivnostima možete pronaći na našoj web stranici.

Proteklih petnaest godina aktivno i snažno podižemo vidljivost i radimo na promjeni stanja prava LGBTI osoba i žena u Bosni i Hercegovini jer se njihova ljudska prava svakodnevno krše. Uz Vašu podršku možemo još nastaviti postizati promjene u Bosni i Hercegovini i zajedno sa svima Vama graditi sigurno i sretno okruženje.

Hvala Vam na velikodušnosti, podršci i solidarnosti!

Koliko donirati?

Onoliko koliko Vi možete izdvojiti.

Kako donirati?

Novac nam možete donirati isključivo putem banke:

Korisnik: Sarajevski otvoreni centar
Adresa korisnika: Podgaj 14, 71 000 Sarajevo
Ime banke: Raiffeisen Bank dd
Adresa banke: Zmaja od Bosne bb, 71 000 Sarajevo
Transakcijski račun: 1610000065220483

Za uplate iz inostranstva:

Raiffeisen Bank dd Bosna i Hercegovina
Swift: RZBABA2S
Adresa: Zmaja od Bosne bb, Sarajevo BiH
IBAN: BA391610000065220483
Korisnik: Sarajevski otvoreni centar
Adresa korisnika: Podgaj 14, 71 000 Sarajevo

Ukoliko želite dodatne informacije o načinima podrške i pomoći, javite se izvršnoj direktorici Emini Bošnjak na [email protected].