Upoznajte učesnice i učesnike Akademije ravnopravnosti 2018

Nakon uspješno realiziranih programa Akademije ravnopravnosti 2015, 2016. i 2017. godine, Fondacija Friedrich Ebert i Sarajevski otvoreni centar su započeli_e četvrtu po redu Akademiju ravnopravnosti. Dosadašnji cilj koji_e smo odredili_e, a koji se odnosi na stvaranje nove platforme za političko liderstvo i prostor za udruženo djelovanje zastupnica_ka, liderki_a političkih stranaka i organizacija civilnog društva, je ostvaren te nastavljamo dalje u održavanju i razvoju. Četvrta generacija Akademije ravnopravnosti, kao što je bila i treća, namijenjena je vijećnicima i vijećnicama opštinskih/gradskih vijeća opština/gradova u BiH, te članovima i članicama rukovodećih organa političkih stranaka. Ono što je zajedničko za sve učesnike_ce jeste motiviranost za osnaživanje ličnih kapaciteta i rad na pronalasku rješenja koja bi mogla poboljšati ravnopravnost spolova i položaj deprivilegovanih grupa u našem društvu. Četvrta generacija Akademije ravnopravnosti će imati četiri modula i trajati će od maja do novembra 2018. godine.

U nastavku možete da pročitate kratke biografije učesnika_ca Akademije ravnopravnosti 2018.

Adem Mahovkić (Lukavac) je član Opštinskog odbora SDP-a BiH Lukavac. Predsjedavajući je Kluba vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću Lukavac.

Adem Olovčić (Sarajevo) je nezavisni vijećnik u Opštinskom vijeću Novo Sarajevo. Predsjedavajući je Komisije za pitanja mladih Opštine Novo Sarajevo.

Aida Koristović (Sarajevo) je članica Glavnog odbora DF-a. Zaposlenica je stručne službe Gradonačelnika Sarajeva.

Aida Zerdo (Visoko) je Vijećnica u Opštinskom vijeću Visoko ispred Nezavisne liste Visoko.

Alma Šuman (Sarajevo) je članica Naše stranke. Vijećnica je u Opštinskom vijeću Novo Sarajevo. Predsjedavajuća je Komisije za ljudska prava i slobode Opštine Novo Sarajevo.

Amela Granić (Zenica) je članica je SBB BiH. Vijećnica je u Gradskom vijeću Zenica. Predsjedavajuća je Komisije za ravnopravnost spolova Gradskog vijeća Zenica.

Amela Korda (Livno) je tehnička sekretarka Kantonalnog odbora DF-a Kantona 10. Članica je Glavnog odbora DF-a i Gradskog odbora DF-a Livno.

Andrijana Banović (Brod) je članica PDP-a. Odbornica je u Skupštini Opštine Brod.

Azra Jahić (Ilidža) je članica Savjeta za solidarnost i Zelenog savjeta Naše stranke. Vijećnica je u Opštinskom vijeću Ilidža te predsjedavajuća Komisije za zaštitu ljudskih prava Opštinskog vijeća Ilidža.

Azra Jusić (Tuzla) je članica Predsjedništva Gradskog odbora DF-a Tuzla. Članica je komisije za ravnopravnost spolova Grada Tuzla.

Dajana Čolić (Lukavac) je članica Kantonalnog odbora DF-a Tuzlanskog kantona. Vijećnica je u Opštinskom vijeću Lukavac te članica Opštinskog razvojnog tima Opštine Lukavac.

Daniela Četković-Senić (Istočna Ilidža) je članica SDS-a. Odbornica je u Skupštini Opštine Istočna Ilidža i Skupštini Grada Istočno Sarajevo. Potpredsjedavajuća je Komisije za ravnopravnost spolova u Skupštini Opštine Istočna Ilidža i predsjedavajuća Komisije za ravnopravnost spolova u Skupštini Grada Istočno Sarajevo.

Dejan Jović (Vukosavlje) je sekretar Opštinskog odbora SNSD-a Vukosavlje. Obnaša funkciju zamjenika Načelnika Opštine Vukosavlje.

Dinka Omanović (Visoko) je šefica je kabineta Načelnice Opštine Visoko. Koordinatorica je Saveza opština i gradova FBiH ispred Opštine Visoko.

Eda Vidimilić (Livno) je članica Gradskog odbora DF-a Livno i Glavnog odbora DF-a.

Emina Tufekčić (Zenica) je članica Gradskog odbora SDA Zenica. Vijećnica je u Gradskom vijeću Grada Zenica.

Goran Vukadin (Sarajevo) je član DF-a. Član je Komisije za ravnopravnost spolova Opštine Novi Grad Sarajevo.

Hajrudin Huseinović (Kalesija) je sekretar Opštinskog vijeća Kalesija i predsjedavajući opštinske Izborne komisije.

Jasenko Jovančić (Sarajevo) je član Glavnog odbora Naše stranke. Član je Komisije za ljudska prava i slobode Opštine Novo Sarajevo.

Jasmin Kasumović (Travnik) je član Kantonalnog odbora SBB BiH Srednjobosanskog kantona. Vijećnik u Opštinskom vijeću Travnik.

Jelena Džino (Ugljevik) je načelnica Odjeljenja za privredu Opštine Ugljevik.

Lana Velić (Sarajevo) je članica Glavnog odbora DF-a. Vijećnica je u Opštinskom vijeću Novi Grad Sarajevo i u Gradskom vijeću Grada Sarajevo.

Leon Pavlović (Vareš) je sekretar Opštinskog vijeća Vareš.

Mara Đukić (Odžak) je članica Predsjedništva DF-a. Na proteklim lokalnim izborima je bila kandidatkinja za načelnicu opštine Odžak.

Mirela Buljubašić-Mujić (Tešanj) je članica predsjedništva Opštinskog odbora SDP-a BiH Tešanj. Članica je Komisije za ravnopravnost spolova Opštine Tešanj.

Nataša Čelar (Brod) je odbornica u Skupštini opštine Brod. Predsjedavajuća je Komisije za ravnopravnost spolova Skupštine Opštine Brod.

Nikolina Škrbić (Šamac) je predsjedavajuća Aktiva žena SDS-a Šamac. Predsjedavajuća je Skupštine Opštine Šamac i predsjedavajuća Komisije za ravnopravnost spolova Skupštine Opštine Šamac.

Sabina Jogunčić (Tuzla) je članica Gradskog odbora SDP-a Tuzla. Članica je Komisije za ljudska prava i slobode Gradskog vijeća Tuzla.

Savaldina Šutković (Donji Vakuf) je predsjedvajuća Kantonalnog odbora Foruma žena Srednjobosanskog kantona SDP-a BiH te članica Predsjedništva Kantonalnog odbora SDP BiH Srednjobosanskog kantona.

Samir Avdić (Ilidža) je član Predsjedništva Kantonalnog odbora SDP BiH Sarajevo. Vijećnik je u Opštinskom vijeću Ilidža, gdje je i predsjedavajući Kluba vijećnika SDP-a.

Sanja Renić (Zenica) je članica Predsjedništva Naše stranke, te predsjedavajuća Gradskog odbora Naše stranke Zenica. Vijećnica je u Gradskom vijeću Grada Zenica.

Selma Avdić (Maglaj) je članica SDA stranke. Vijećnica u Opštinskom vijeću Maglaj, gdje je i zamjenica Predsjedavajućeg Kluba vijećnika SDA.

Slobodan Radulović (Laktaši) je predsjedavajući opštinskog PDP-a Laktaši. Odbornik je u Skupštini Opštine Laktaši.

Zdravka Vukašinović (Ugljevik) je samostalna stručna saradnica za ljudske resurse Opštine Ugljevik.

Zineta Mulaosmanović (Ilidža) je članica Foruma žena Opštinske organizacije SDP-a BiH Ilidža.

Zlatan Hadžić (Zenica) je član SBB BiH. Vijećnik u Gradskom vijeću Zenica.