Najava predavanja i feminističkih razgovora: Queer teorija i klasični jugoslavenski film

jug.film_FINAL za webQueer teorija i klasični jugoslavenski film

Predavač: Nebojša Jovanović

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH
Sime Milutinovića Sarajlije 7, Sarajevo

20. novembar 2015, 18:00

 

Sarajevski otvoreni centar, uz partnersku podršku Fondacije Friedrich Ebert, nastavlja sa održavanjem predavanja unutar trećeg ciklusa predavanja i feminističkih razgovora Neko je rekao feminizam. Sedmo predavanje, pod nazivom Queer teorija i klasični jugoslavenski film, biće održano u petak, 20. novembra ove godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH sa početkom od 18:00 sati. Predavač će biti Nebojša Jovanović, koji izučava jugoslavenski film u svjetlu feminističke filmske teorije. Doktorirao je rodne studije na Central European University u Budimpešti s disertacijom o rodu i seksualnosti u klasičnom jugoslavenskom filmu. Njegovi tekstovi su objavljeni u časopisima Hrvatski filmski ljetopis, KINO!, KinoKultura, i Studies in Eastern European Cinema.

Predavanje je svojevrsni nastavak Nebojšinog prošlogodišnjeg predavanja o klasičnom jugoslavenskom filmu u okviru predavanja drugog ciklusa Neko je rekao feminizam. Dok je to predavanje analiziralo erotiku na filmu kroz niz heteronormativnih motiva, u fokusu ovog predavanje će biti queer motivi, tj. one filmske reprezentacije koje dovode u pitanje hetero-normu. Predavač će sa prisutnima diskutirati o (ne)sklonosti jugoslavenske kinematografije prema queer likovima. Biće riječi o stajalištima pojedinih filmskih kritičara i historičara koji ističu da filmski reditelji nisu prikazivali mušku i žensku homoseksualnost (i ostale „devijantne“ seksualne prakse i identitete), jer su bili poslušnici „totalitarnog“ režima koji je, između ostalog, bio i inherentno homofoban.

Na ovom predavanju će Nebojša ovu tezu dovesti u pitanje kao neutemeljenu u samim filmovima, te će dokazivati dvije teze: 1) jugoslavenska kinematografija je proizvela mnogo više queer motiva nego što se to obično smatra; 2) ti se motivi ne mogu svesti na negativne i karikaturne prikaze queer seksualnosti, kako to tvrde zastupnici teze o totalitarnoj homofobiji.
Na predavanju će Nebojša pledirati i za upotrebu queer teorije, kao jednog od feminističkih analitičkih aparata, koji je neizostavan u istraživanju rodnih i seksualnih režima socijalističke prošlosti.

Više o trećem ciklusu možete pronaći ovdje, a više o svakom predavanju i razgovoru iz prvog i drugog ciklusa potražite prateći ovaj link.

 

Ilustracije koje će pratiti najave svih predavanja i feminističkih razgovora, djelo su mlade sarajevske umjetnice Sunite Fišić. Njene radove možete pogledati na Facebook stranici Sunita Fisic Illustration.