Uskoro počinje treći ciklus predavanja i feminističkih razgovora Neko je rekao feminizam?

njrfSarajevski otvoreni centar, uz partnersku podršku Fondacije Friedrich Ebert, od marta ove godine, uoči Međunarodnog dana žena, kreće sa novim ciklusom predavanja i feminističkih razgovora Neko je rekao feminizam?

Ideja koja je inicirala pokretanje ciklusa predavanja Neko je rekao feminizam? u oktobru 2013. godine bila je vezana za otvaranje novog prostora/mjesta u kojem će se artikulisati kritička preispitivanja različitih tema, prvenstveno sa feminističkih epistemoloških pozicija, budući da u javnom prostoru izostaju predavanja i diskusije koje socijalno, kulturno i politički aktuelne teme promišljaju iz feminističkog diskursa, ili bar to pokušavaju. Teme koje su našle svoje mjesto u prva dva ciklusa (više o svakom predavanju i razgovoru iz prvog i drugog ciklusa potražiti ovdje) bile su odabrane zbog višeslojnih predrasuda koje su se asocirale uz njih u svakodnevnom diskursu, što ih je, u analitičkom smislu, učinilo zanimljivim za javno promišljanje.

Predavanja su bila namijenjena svima onima koje zanimaju alternativni oblici edukacije i politika razmišljanja. Predavanja su koncipirana tako da se nakon jednosatnog predstavljanja teme ostavlja prostor za pitanja i razvijanje debate. Razgovori (kojih je u dva prva ciklusa bilo tri ukupno) su koncipirani tako da tri/četiri učesnice govore o temi iz različitih pozicija uz moderaciju osobe koja, takođe, dublje poznaje temu o kojoj je riječ. Ove prakse će se zadržati i u trećem ciklusu, koji je planiran da traje od februara do decembra 2015. godine.

Cilj trećeg ciklusa jeste nastavljanje pružanja mogućnosti da se neformalnim putevima široj javnosti, jednom mjesečno, ponude predavanja i razgovori o relevantnim temama, te da se nastavi problematiziranje različitih aspekata feminističkih kritičkih razmišljanja. Lajt motivi ovog ciklusa će biti politike – politike koje kreiraju časopisi namijenjeni ženama, političarke na pozicijama moći, biopolitike koje se upisuju u ženska tijela, predstavljanje ženskog erosa u popularnoj i starogradskoj muzici, virtuelni prostor, prikazivanje ženske seksualnosti u savremenom postjugoslavenskom filmu, odnos tržišta i ženskog rada, te odnos prema ženama u monoteističkim religijama.

Novina u odnosu na prethodna dva ciklusa, biće i davanje prostora za promociju rada mlade umjetnice Sunite Fišić iz Sarajeva, čije će ilustracije pratiti najave svih predavanja i feminističkih razgovora na plakatima i promotivnim materijalima. Zanimljive ilustracije snažnih žena dio su njenog ciklusa Ženke. Sunita inspiraciju za crtanje svojih heroina pronalazi u jačini uma i tijela žene, prirodi, u vremenu i prostoru, u astrologiji i tehnologiji. Ova mlada umjetnica se pored slikarstva bavi i uličnom umjetnošću oslikavanja zidova, a iza sebe je već imala i nekoliko izložbi. Sunitine radove možete pogledati na njenoj Facebook stranici, prateći ovaj link.

Uskoro ćemo dati i detaljnu najavu prvog predavanja i feminističkog razgovora u okviru trećeg ciklusa koje će biti održano u četvrtak, 05. marta ove godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH sa početkom od 18:00 sati, a čiji naziv će biti: Cosmo-politika: dijetalni feminizam ženskih časopisa. Predavač će biti Nenad Veličković, književnik i profesor sa Filozofskog fakultetu u Sarajevu, koji će govoriti o (anti)feminizmu ženskih časopisa, koji iako formalno ciljaju na osnaživanje i emancipaciju žena, ipak pripadaju domeni potrošačke kulture, te perpetiraju nanovo patrijarhalnu matricu prikazivanjem žene kao objekta i bića za druge (muškarce), a ne bića za sebe. Veličković će zanimljivim primjerima iz poglavlja Cosmoboy svoje knjige Viva Sexico, te navodeći i neke novije primjere, u svom prepoznatljivom stilu analizirati savjete, reklame i nauk koje svojim čitateljicama nude Cosmopolitan, Elle, kao i domaći ženski časopisi.

Mjesto održavanja ciklusa će biti Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, budući da ovaj prostor ima visoku historijsku i simboličnu vrijednost, da se nalazi se u samom centru grada, da je prijatan za boravak tokom cijele godine, bilo da se predavanja održavaju u bašti Muzeja bilo u galerijskom prostoru.