Najava predavanja i feminističkih razgovora: Rod, tijelo, biomoć danas: Žena radnica u BiH

BIOPOLITIKA_03_BLIJEDA PINK_malaRod, tijelo, biomoć danas: Žena radnica u BiH
Predavačica: Jasmina Husanović, prof. Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH
Sime Milutinovića 7, Sarajevo
28. maj 2015, 18:00

Sarajevski otvoreni centar, uz partnersku podršku Fondacije Friedrich Ebert, nastavlja sa održavanjem predavanja unutar trećeg ciklusa predavanja i feminističkih razgovora Neko je rekao feminizam? Treće predavanje, pod nazivom Rod, tijelo, biomoć danas: Žena radnica u BiH biće održano u četvrtak, 28. maja ove godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH sa početkom od 18:00 sati. Predavačica će biti Jasmina Husanović, profesorica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli koja će predavanje započeti od sljedeće postavke – emancipatorski imperativ feminističke politike i teorije od nas zahtijeva kritiku rada, nasuprot ideologizaciji i kulturalizaciji sfere rada kroz figuru radnica i tijelo radnica u svim sferama ljudske proizvodne aktivnosti. Taj imperativ znači i protivljenje depolitizaciji materijalnih okova siromaštva, korupcije i banalizacije, i to u kontekstu formi biomoći i eksploatacije danas u Bosni i Hercegovini. Pri tome se polazi od određenih lekcija izgubljenih bitaka, da bi se razumjelo kako su upravo neoliberalne strategije vladanja globalno uglavnom kooptirale, pripitomile, normalizirale i/li asimilirale borbe feminizma protiv raznih boljki modernih režima moći i proizvedenog nasilja i eksploatacije (patrijarhat, nacionalizam, androcentrizam, vestfalijanizam, militarizam, rasizam, seksizam).

Tema izlaganja su i konkretni načini i primjeri kako se takve dinamike materijaliziraju u BiH, ‘tranzicijskim’ društvima i globalno, a akcenat će biti stavljen na mogućnosti i oblike otpora, transformacije i zajedničkog djelovanja u skladu sa emancipatorskim imperativima postizanja rodne i spolne jednakosti.

 

Više o trećem ciklusu možete pronaći ovdje, a više o svakom predavanju i razgovoru iz prvog i drugog ciklusa potražite prateći ovaj link.

Ilustracije koje će pratiti najave svih predavanja i feminističkih razgovora, djelo su mlade sarajevske umjetnice Sunite Fišić. Njene radove možete pogledati na Facebook stranici Sunita Fisic Illustration.