Najava predavanja i feminističkih razgovora: Zaboravljeni užici i zatomljeni krici: (raz)otkrivanje jevrejskih spisa u kontekstu ženske seksualnosti

NJRF_6Zaboravljeni užici i zatomljeni krici: (raz)otkrivanje jevrejskih spisa u kontekstu ženske seksualnosti
Predavačica: Marcie Lee, Arizona State University

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH
Sime Milutinovića 7, Sarajevo

15. oktobar 2015, 14:00

Sarajevski otvoreni centar, uz partnersku podršku Fondacije Friedrich Ebert, nastavlja sa održavanjem predavanja unutar trećeg ciklusa predavanja i feminističkih razgovora Neko je rekao feminizam? Šesto predavanje, pod nazivom Zaboravljeni užici i zatomljeni krici: (raz)otkrivanje jevrejskih spisa u kontekstu ženske seksualnosti biće održano u četvrtak, 15. oktobra ove godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH sa početkom od 14:00 sati. Predavačica će biti Marcie Lee, profesorica sa Arizona State University-a, koja o Bibliji predaje kroz prizmu umjetnosti, etike, ljudske seksualnosti, judaizma, razvoja djeteta, odnosa Starog i Novog zavjeta, te efektnog roditeljstva. Također, održava treninge za nastavnike/ce vjerskih škola, konsultantica je za pitanja razvoja djeteta, te predvodi službe za Šabat pri “Spiritualnom i socijalnom udruženju u službi homoseksualne, biseksualne i transrodne jevrejske zajednice u Phoenix-u u Arizoni” (AVIV).

Marcie će sa prisutnima diskutovati o jevrejskim percepcijama seksualnosti, s posebnim akcentom na žensku seksualnost. Ženama u judaizmu pripada važna uloga, te na polju seksualnosti imaju ista prava kao i muškarci, kojima je dozvoljeno da sebe slave kao seksualna bića. Odbiti ili uskratiti sebi i/ili partneru/ici uživanje, koje odražava, kako samopoštovanje tako i poštovanje prema partneru/ici, smatra se uvredom Bogu koji je ljudsko tijelo oblikovao za davanje i primanje seksualnih užitaka. Zajedno sa našom gošćom ćemo istražiti jevrejske spise, jevrejsku umjetnost te politiku koja stoji iza stavova vezanih za žensku seksualnost.

Predavanje će biti održano na engleskom jeziku, prevod na B/H/S jezike je obezbjeđen.

Više o trećem ciklusu možete pronaći ovdje, a više o svakom predavanju i razgovoru iz prvog i drugog ciklusa potražite prateći ovaj link.

 

Ilustracije koje će pratiti najave svih predavanja i feminističkih razgovora, djelo su mlade sarajevske umjetnice Sunite Fišić. Njene radove možete pogledati na Facebook stranici Sunita Fisic Illustration.