Najava predavanja i feminističkih razgovora: Ženskost, muškost i sevdah

SEVDAH_02Ženskost, muškost i sevdah
Predavač: Damir Imamović

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH
Sime Milutinovića 7, Sarajevo
22. juli 2015, 18:00

Sarajevski otvoreni centar, uz partnersku podršku Fondacije Friedrich Ebert, nastavlja sa održavanjem predavanja unutar trećeg ciklusa predavanja i feminističkih razgovora Neko je rekao feminizam? Peto predavanje, pod nazivom Ženskost, muškost i sevdah biće održano u srijedu, 22. jula ove godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH sa početkom od 18:00 sati. Predavač će biti Damir Imamović, koji sevdalinku interpretira na taj način da otvara nove vidike, istovremeno ostajući vjeran tradiciji.

Arapska riječ ‘Sawda’ prevedena kao “crna žuč”, materija je povezana sa osjećajem melanholije koja se koristila u arapskoj i turskoj kulturi te se mnoge sevdalinke upravo bave predmetom emocije tuge i melanholije kada djevojka ostavlja momka ili obrnuto.

Ipak, sevdalinka se pjevala različitim povodima i na različitim mjestima, a njen lirski iskaz zavisio je od toga ko je ovu pjesmu interpretirao. Žene, koje su bile sputane strogim običajnim zakonima patrijarhalnog morala sa islamskim predznakom i mahom bile vezane za kuću i djecu, sevdalinku su obično pjevušile u porodičnom okruženju tokom obavljanja svakodnevnih poslova. Nasuprot njima, muškarci su se slobodno kretali, bavili trgovinom, putovali ili ratovali, dok su slobodno vrijeme uglavnom provodili u kafani, na akšamlucima ili porodičnim okupljanjima, gdje je sevdalinka predstavljala omiljeni vid zabave.

Govoreći u suvremenom kontekstu, feminizam nas je oslobodio ne samo za prokazivanje oblika potčinjenosti ženskosti, nego i pomogao da po prvi put sagledamo ulogu muškosti u usmenoj poeziji. Iako je u srcu mnogih debata koje su se uvijek vodile oko sevdaha – ova tema nikada nije eksplicitno formulirana.

Ovo je prvo predavanje Damira Imamovića koje se tiče poetske strane naslijeđa sevdaha i donosi neočekivanu priču o likovima u i oko sevdalinke!

 

Više o trećem ciklusu možete pronaći ovdje, a više o svakom predavanju i razgovoru iz prvog i drugog ciklusa potražite prateći ovaj link.

Ilustracije koje će pratiti najave svih predavanja i feminističkih razgovora, djelo su mlade sarajevske umjetnice Sunite Fišić. Njene radove možete pogledati na Facebook stranici Sunita Fisic Illustration.