Najava predavanja i feminističkih razgovora: 50 nijansi cyber feminizma: Feministicki principi interneta

Cyber feminizam_02_manji50 nijansi cyber feminizma: Feministicki principi interneta
Predavačice: Belma Kučukalić i Aida Mahmutović
14. april 2015. godine, 18:00

Sarajevski otvoreni centar, uz partnersku podršku Fondacije Friedrich Ebert, nastavlja sa održavanjem predavanja unutar trećeg ciklusa predavanja i feminističkih razgovora Neko je rekao feminizam? Drugo predavnje, pod nazivom  50 nijansi cyber feminizma: Feministicki principi interneta  biće održano u utorak, 14. aprila ove godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH sa početkom od 18:00 sati. Predavačice će biti Belma Kučukalić i Aida Mahmutović, članice tima Fondacije OneWorld i web portala zenskaposla.ba , koje će govoriti o internetu kao alatu koji je promijenio svijet, kao i javni i politički prostor. Kao feministkinje, kakav internet želimo i šta treba da uradimo da ga takvim napravimo? Ko kreira politike koje se tiču upravljanja internetom? Muškarci i žene zajedno? Kako se to odražava na sve učestalije nasilje nad ženama kroz tehnologiju? Zasto je besplatan i otvoren pristup internetu važan za žene diljem svijeta? Ko su vodeće žene u svijetu tehnologije i dokle seže njihova kreativnost? Kakve veze ima naša seksualnost sa čudesnim svijetom interneta i kako povući liniju između privatnosti i zadovoljstva? Kroz pedeset različitih primjera, kako lokalnih, tako i svjetskih, u 90 minuta potražit ćemo zajedno odgovore na ova pitanja.

Više o trećem ciklusu možete pronaći ovdje, a više o svakom predavanju i razgovoru iz prvog i drugog ciklusa potražite prateći ovaj link.

Ilustracije koje će pratiti najave svih predavanja i feminističkih razgovora, djelo su mlade sarajevske umjetnice Sunite Fišić. Njene radove možete pogledati na Facebook stranici Sunita Fisic Illustration.