Najava predavanja i feminističkih razgovora: Žene bez lica – Kako feminizam nije prepoznao žene sa invaliditetom?

zene sa invaliditetom_06 (1)Žene bez lica – Kako feminizam nije prepoznao žene sa invaliditetom?
Predavačica: Tanja Mandić Đokić, sociologinja

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH
Sime Milutinovića 7, Sarajevo
26. juni 2015, 18:00

Sarajevski otvoreni centar, uz partnersku podršku Fondacije Friedrich Ebert, nastavlja sa održavanjem predavanja unutar trećeg ciklusa predavanja i feminističkih razgovora Neko je rekao feminizam? Četvrto predavanje, pod nazivom Žene bez lica – Kako feminizam nije prepoznao žene sa invaliditetom? biće održano u petak, 26. juna ove godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH sa početkom od 18:00 sati. Predavačica će biti Tanja Mandić Đokić, sa kojom će prisutni/e diskutovati o tome kako je društvo stvaralo prototip žene kakva treba da bude, a koji nije predvidio da postoje žene sa invaliditetom.

Boreći se protiv nametnutnih uloga feministički pokret je napravio istu grešku i zanemario različitosti u svojim redovima i namećući jednu drugu vrstu modela žene opet nedostižnog za žene sa invaliditetom. Također, diskutovati će se i o tome koliko se često i na koje sve načine ženama sa invaliditetom šalje poruka o neadekvatnosti te kako žene i djevojčice sa invaliditetom grade samopuzdanje u odnosu na moderni standard savršenstva. Ključno pitanje na koje se želi skrenuti pažnja je: Može li moderno društvo da sagleda širu sliku i prepznati ljepotu u različitosti skrećući pogled sa slike idealnog modela na koji se treba ugledati?

Ovo će predavanje biti koncipirano kao predavanje/radionica i imaće elemente interaktivnog predavanja koje bi se bavilo pozicijom žena sa invaliditetom u društvu kroz istoriju, sa posebnim osvrtom na ulogu žena sa invaliditetom u formiranju i kasnijoj borbi feminističkog pokreta i nastojatiti će da isprovocira reakciju prisutnih i promišljanje pitanja  koja će se otvoriti

Predavanje/radionica će trajati 60 minuta, te ću na kraju prikazati spot litvanske pjevačice sa invaliditetom Vicktorie Modesta „Prototipe“ kojim ću otvoriti polučasovnu diskusiju na temu Ko određuje i koji je to prototip moderne žene i kako se u njega uklapaju žene sa invaliditetom.

 

Više o trećem ciklusu možete pronaći ovdje, a više o svakom predavanju i razgovoru iz prvog i drugog ciklusa potražite prateći ovaj link.

Ilustracije koje će pratiti najave svih predavanja i feminističkih razgovora, djelo su mlade sarajevske umjetnice Sunite Fišić. Njene radove možete pogledati na Facebook stranici Sunita Fisic Illustration.