Najava predavanja i feminističkih razgovora: Cosmo-politika: dijetalni feminizam ženskih časopisa

velickovicCosmo-politika: dijetalni feminizam ženskih časopisa
Predavač: Nenad Veličković
05. mart 2014. godine, 18:00

Sarajevski otvoreni centar, uz partnersku podršku Fondacije Friedrich Ebert, uoči Međunarodnog dana žena, otvara treći ciklus Neko je rekao feminizam? sa predavanjem i feminističkim razgovorima pod nazivom Cosmo-politika: dijetalni feminizam ženskih časopisa  koje će biti održano u četvrtak, 05. marta ove godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH sa početkom od 18:00 sati. Predavač će biti Nenad Veličković, književnik i profesor sa Filozofskog fakultetu u Sarajevu, koji će govoriti o (anti)feminizmu ženskih časopisa, koji iako formalno ciljaju na osnaživanje i emancipaciju žena, ipak pripadaju domeni potrošačke kulture, te perpetiraju nanovo patrijarhalnu matricu prikazivanjem žene kao objekta i bića za druge (muškarce), a ne bića za sebe. Veličković će zanimljivim primjerima iz poglavlja Cosmoboy svoje knjige Viva Sexico, te navodeći i neke novije primjere, u svom prepoznatljivom stilu analizirati savjete, reklame i nauk koje svojim čitateljicama nude Cosmopolitan, Elle, kao i domaći ženski časopisi.

Više o trećem ciklusu možete pronaći ovdje, a više o svakom predavanju i razgovoru iz prvog i drugog ciklusa potražite prateći ovaj link.

Ilustracije koje će pratiti najave svih predavanja i feminističkih razgovora, djelo su mlade sarajevske umjetnice Sunite Fišić. Njene radove možete pogledati na Facebook stranici Sunita Fisic Illustration.