Obilježavanje Osmog marta u Parlamentu Federacije BiH

6a00d83451e86969e2014e86903659970dSarajevski otvoreni centar, kao organizacija koja zagovara puno poštivanje ljudskih prava i društvenu inkluziju LGBT (lezbejki, gejeva, biseksualnih i trans*) osoba i žena, na Osmi mart putem aktivnosti u Parlamentu Federacije BiH, zalaganje za ravnopravnost spolova i ljudska prava žena smješta u institucije vlasti.

Tematska sjednica – Trenutno stanje ljudskih prava žena u Federaciji BiH

Iako se u proteklih 20 godina postigao značajan napredak kada je riječ o ljudskim pravima žena i ravnopravnosti spolova, žene su još uvijek često diskriminisane, te u neravnopravnom položaju. Naročito višestruko depriviligovane žene se nalaze u teškom položaju u našem društvu. Stoga, na Osmi marta 2016. u 14:00 sati u Parlamentu Federacije BiH Komisija za jednakopravnost spolova Predstavničkog doma Parlamenta FBiH uz podršku Sarajevskog otvorenog centra i organizacije Medica Zenica organizuje tematsku sjednicu pod nazivom Trenutno stanje ljudskih prava žena u Federaciji BiH.

Na sjednici će govoriti istaknute_i borkinje i borci za ljudska prava žena u BiH: Jasna Duraković-Hadžiomerović (predsjedavajuća Komisije), Ana Vuković (direktorica Gender centra FBiH), Saša Gavrić (izvršni direktor Sarajevskog otvorenog centra), Sabiha Husić (direktorica Medice Zenica) i Zlatan Hrnčić (Gender centar FBiH).

Ova tematska sjednica ima za cilj da ponudi presjek trenutnog stanja u oblasti ljudskih prava žena te da predstavi izazove i prioritete za 2016. godinu. Tematska sjednica održava se uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida).

Čitanje dokumentarne drame SEDAM

SEDAM je revolucionarna dokumentarna drama koja je bazirana na intervjuima sedam aktivistkinja za prava žena. Te žene su: Ferida Azizi (Afganistan), Inez Mccormack (Sjeverna Irska), Marina Pisklakova-Parker (Rusija), Annabella de Leon (Gvatemala), Mukhtar Mai (Pakistan), Mu Sochua (Kambodža) i Hafsat Abiola (Nigerija).

Teške životne priče ovih sedam žena, njihova borba i snaga predstavljaju nevjerovatan izvor inspiracije za borkinje i borce za ljudska prava žena širom svijeta. Intervjui su provedeni tokom 2007. godine, te su potom SEDAM napisale sedam nagrađivanih dramskih autorica: Paula Cizmar, Catherine Filloux, Gail Kriegel, Carol K. Mack, Ruth Margraff, Anna Deveare-Smith i Susan Yankowitz.

Sa ciljem podizanja svijesti javnosti o sve učestalijem nasilju nad ženama u BiH te sa ciljem da se ukaže da se protiv nasilja nad ženama svi_e moramo boriti svaki dan, na Osmi mart 2016. u 16:00 sati Komisija za jednakopravnost spolova Predstavničkog doma Parlameta FBiH, Sarajevski otvoreni centar i Medica Zenica organizuju čitanje drame SEDAM u Parlametu Federacije BiH.

Ovaj put svoj glas protiv nasilja nad ženama će podići sedam zastupnica_ka Parlamenta Federacije BiH. Oni_e su:

– Alma Kratina (DF)
– Damir Mašić (SDP)
– Darijana Katić (HDZ)
– Dennis Gratz (Naša stranka)
– Jasna Duraković-Hadžomerović (SBB)
– Kenela Zuko (SDA)
– Vesna Švancer (SBB)

Agendu tematske sjednice i čitanja drame SEDAM možete pronaći na ovom linku.

Molimo Vas da svoje učešće na ovim događajima potvrdite najkasnije do 4. marta na e-mail [email protected].