Revolucionarna drama SEDAM u Sarajevu 26. novembra 2015.

12232776_840230966097177_1099463007904627575_oSarajevski otvoreni centar i Medica Zenica najavljuju scensko čitanje revolucionarne dokumentarne drame  SEDAM u Sarajevu.

SEDAM je revolucionarna dokumentarna drama koja je bazirana na intervjuima sedam aktivistkinja za prava žena, iz svih dijelova svijeta, a čije teške životne priče i borba predstavljaju nevjerovatan izvor inspiracije. Te žene su: Ferida Azizi (Afganistan), Inez Mccormack (Sjeverna Irska), Marina Pisklakova-Parker (Rusija), Annabella de Leon (Gvatemala), Mukhtar Mai (Pakistan), Mu Sochua (Kambodža) i Hafsat Abiola (Nigerija).

Na osnovu intervjua koji su provedeni 2007. godine dramu SEDAM napisalo je sedam nagrađivanih dramskih autorica:  Paula Cizmar, Catherine Filloux, Gail Kriegel, Carol K. Mack, Ruth Margraff, Anna Deveare-Smith i Susan Yankowitz.

Turneju scenskih čitanja dramskog teksta SEDAM inicirala je i producirala nagrađivana dramska spisateljica, glumica i producentica, Hedda Krausz Sjögren, u Švedskoj 2008. godine.

Čitanje drame SEDAM je do sada organizovano preko 150 puta, drama je do sada izvođena u 32 države svijeta, prevedena je na 26 svjetskih jezika, preko 600 žena i muškaraca, uključujući nekoliko ministrica, članica Evropskog parlamenta, umjetnica, kao i višestruku dobitnicu nagrade Američke filmske akademije Oskar, Merly Streep, do sada je čitalo dramu SEDAM.

Svako od čitanja drame SEDAM izvodi jedinstveni ansambl sastavljen od istaknutih ličnosti iz različitih oblasti djelovanja. U Parlamentu Kraljevine Švedske dramu SEDAM su čitali parlamentarci (muškarci), a u Evropskom parlamentu SEDAM su čitali_e predstavnici_e sedam različitih država. Čitanje drame SEDAM u BiH je prvi put realizovano 2013. godine u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra, a SEDAM su čitale sedam uspješnih i istaknutih žena u javnom životu Bosne i Hercegovine, o čemu više informacija možete pronaći na ovom linku.

Ovaj put će ovaj  na scenu izaći sedam zastupnica_ka Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine:

Alma Kratina (DF)

Jasna Duraković-Hadžiomerović (SBB)

Dennis Gratz (NAŠA STRANKA)

Darijana Katić (HDZ BiH)

Vesna Švancer (SBB)

Vjekoslav Bakula (HDZ 1990)

Kenela Zuko (SDA)

Režiserka scenskog čitanja drame SEDAM: Tanja Miletić-Oručević

 

Čitanje drame SEDAM će se održati 26. novembra u Kamernom teatru 55 Sarajevo u 15:00 sati.

 

Realizaciju događaja podržava Američka ambasada u Bosni i Hercegovini, Švedska vlada putem Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida) i Hedda Produktion AB.