Druženja za LGBTI zajednicu: Istorija LGBTI aktivizma

Kroz rad sa LGBTI zajednicom smo stekle utisak da je nedovoljna informisanost jedan od velikih problema LGBTI zajednice u Bosni i Hercegovini.

Upravo iz tog razloga smo organizovale poseban tematski događaj fokusiran baš na istorijsku perspektivu LGBTI tema, ali i sam hronološki razvoj formalnog i neformalnog LGBTI aktivizma u svijetu i kod nas.

Ovaj događaj je organizovan 06.10.2017. u prostorijama Sarajevskog otvorenog centra. Ovoga puta smo se odlučile da ponudimo sopstvene kapacitete te su različite vremenske periode i tematske cjeline pokrile Vladana Vasić, Lejla Huremović i Nikola Kuridža, članice i član SOC tima.

Koncept druženja je pratio hronološki razvoj duha istorije te su se razvojne cjeline nadovezivale. Od paleolitskih prikaza na zidovima pećina do savremenih tendencija u samom LGBTIQ pokretu.

Posebno su naglašeni periodi velikih promjena za LGBTI zajednicu u civilizacijskom smislu. Jedan od takvih perioda je bio i Stonewallski ustanak 28.06.1969. koji je na tragu studentskih protesta u cijelom svijetu pokrenuo nezaustavljivu borbu za ljudska prava lezbejki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba. No, morale smo da se prisjetimo i velikih stradanja koja su pogodile našu zajednicu. U pitanju su, između ostalih, i Holokaust, te epidemija HIV-a osamdesetih i devedesetih godina XX vijeka.

Kroz ovo večernje druženje smo interaktivno razmjenjivale_i informacije te otvorile_i diskusiju o religijskoj percepciji LGBTI osoba kroz prošlost.

Nakon formalnog predstavljanja informacija koje smo sakupile_i druženje se nastavilo uz razgovor vezan za sve teme koje se tiču naše zajednice. Poseban naglasak je bio na problemima sa kojima se susreću trans osobe jer im je medicinska njega praktično nedostupna u našoj državi, a teška socijalna situacija tranziciju čini dalekim rješenjem.

Nakon svega, imale smo razloga da zaključimo kako se situacija mijenja u pozitivnom pravcu na dijalektičkoj ravni, te da je, uz sve opstrukcije, realno očekivati poboljšanje položaja LGBTI osoba u svijetu i kod nas.