Druženja za LGBTI zajednicu: Prije same Merlinke – predavanje „Drag 101“

Počela je nova godina i već je iza nas januar koji je krenuo zaista aktivno. Pred sami početak Festivala queer filma Merlinka imale_i smo odlično druženje sa Ivanom Pavlićem iz drag umjetničkog kolektiva ”House of Flamingo” kojim smo odpočeli_e druženja za zajednicu.

Kao što ste već upoznati_e Sarajevski otvoreni centar tokom cijele godine, dva puta mjesečno, organizuje različita druženja sa LGBTI zajednicom, u cilju zajedničkog razmjenjivanja informacija, druženja, jačanja i napredovanja. Ukoliko želite da prisustvujete našem druženju, pošaljite mail na [email protected], on će vam dati sve potrebne informacije.

Ivan nam je predstavio istoriju drag-a kao pokreta, vizuelnog izražaja i načina života. Takođe je stavio naglasak na političnost drag-a u prošlosti i danas.

House of Flamingo je umjetnički drag kolektiv iz Zagreba, postoje nepunih pet godina i djeluju politički, kulturno, subverzivno i hrabro.

Na druženju sa Ivanom, koje je bilo odlično posjećeno, smo otvorile_i diskusije o drag-u, pokazao se interes za oživljavanje domaće drag scene. Ove teme su tek otvorene i prostor za djelovanje je beskonačan.

Od Shakespeare-ijanskog teatra do RuPaul-a drag je bio način izražavanja, hiperbolična dekonstrukcija ideje ženskosti. Drag queens (drag kraljice) su bile i jesu transparentna manifestacija pretjeranih konstrukata u ženskom izgledu i ponašanju.

Imale_i smo priliku da razdvojimo pojmove transrodnosti, cross-dressing-a i drag-a. Angažovanost drag-a često nije primarni cilj performativnosti roda, ali jeste uvijek tu samim svojim postojanjem.

U skladu sa rastućom popularnošću drag-a smatramo da ćemo sličnih tema imati sve više. Iako je drag beskrajno zabavan, njegova politička pozadina je od ključne važnosti.

Ne zaboravimo, trans žene i drag kraljice su pokrenule Stonewall-sku pobunu!