Druženja za LGBTI zajednicu: Projekcija filma ”Prajd za sve nas”

Ove godine rad Sarajevskog otvorenog centra na druženjima sa LGBTI zajednicom kulminira u ciklusu QultURA. Ciklus se sastoji od nekolicine kulturnih sadržaja različitih umjetničkih formi, a približava nam mnoge aspekte gej, lezbejskog, biseksualnog, transrodnog i interspolnog životnog iskustva.

Drugog juna gledale_i smo film „Prajd za sve nas“ koji je montaža raznih snimaka i prati razvoj Zagreb Pride-a od samih početaka, od malih protesta do masovne manifestacije borbe u solidarnosti, ljubavi, požrtvovanosti radi zajedničkog cilja, i neizmjerne hrabrosti.

Petnaestogodišnji rast povorke ponosa u Zagrebu se suočavao sa bezbrojnim izazovima. Od organiziranog nasilja desničara_ki do institucionalnog opstruiranja i pokušaja vlasti da na suptilne načine pokuša Pride ostaviti na margini dešavanja. No, organizatori_ce su imali_e druge ciljeve. Najmasovnija Pride šetnja je okupila oko 15 000 osoba koje su ciljano digle glas protiv jednoumlja i represije.

Ono što nam je film pružio jeste uvid u razvoj jedne ideje koja je iskrena i, kako su to prajdižani i prajdižanke napisali, na pravoj strani povijesti. Dokumentarna priroda prikazanog filma nam pokazuje kako se borba za slobodu, javni prostor i dostojanstvo uvijek isplati, i kako je, bez obzira na fundamentalizam, svako društvo moguće mijenjati.

Sve ulice su i naše ulice, svaki javni prostor jeste i naš javni prostor. Mi ne želimo da oduzmemo, mi želimo ono što je nama oduzeto! – univerzalna je poruka filma.

Nakon projekcije razgovarale_i smo kratko o historiji pokreta u svijetu, zatim otvorile_i diskusiju o situaciji u našoj društvenoj realnosti. Šta nas zapravo čeka i kolika je cijena slobode? Da li ovo društvo može bolje? Jednoglasan zaključak je bio da može.

Razgovor su povele_i Lejla Huremović i Nikola Kuridža, no rasprava se nastavila i uključila sve prisutne. Od Stonewallske pobune do danas smo prešle_i veliki put, ali se on svakako nastavlja jer: Sloboda nije cilj, nego put. Sloboda nije jednoumlje nego višeglasje kako su nam sa Cvjetnog trga u Zagrebu pokazali drugari_ce iz susjedne zemlje.

Ukoliko želite da prisustvujete ovakvim ili sličnim događajima u sigurnom prostoru koji vam pruža slobodu da bez straha pokažete svoje identitete pišite na [email protected].