Druženja za LGBTI zajednicu: Radionica Vogue plesa

Malo nas je koji ne znamo za Madonna-inu naredbu kojom nam poručuje da zauzmemo pozu. Da, njena pjesma ”Vogue” je planetarni hit iz 1990. godine.

No, znamo li šta Vogue zapravo predstavlja?

Vogue ja nastao kao ekspresivni ples drag i transrodne zajednice u Harlemu. Vogue kao skup pokreta jeste arogantan i često se izvodio kao dio tzv. Bitke, tj. plesanja dvije osobe koje se takmiče u kvalitetu izvođenja plesa.

Danas postoje tri škole Vogueing-a: stari način, novi način i vogue fem.

Stari način (old way) karakterišu linije, poze i on je mnogo inspiracije preuzeo iz egipatskih hijeroglifa kao osnove pokreta.

Novi način (new way) karakterišu strogi pokreti i intenzivno korištenje zglobova u toku plesa.

Vogue Fem je ”najmekši” oblik vogue-a i ime je dobio jer se smatra najženstvenijim oblikom vogue plesa i pokreti su mnogo slobodniji nego u novom i starom načinu vogueing-a.

U subotu, 08.07. smo imale_i radionicu Vogue plesa koju je vodio fenomenalni Boris Vrdoljak, između ostalog, univerzitetski profesor i neumorni vouger.

Boris je u prijateljskom prostoru plesnog studija ”Fresh Generation” održao iscrpnu i savršeno razumljivu radionicu plesa, ali je pružio uvid u ogromno teoretsko znanje o Vogue-u, ali i drag kulturi generalno.

Ono što se kroz proces učenja ovog plesa nametnulo jeste potreba da se tijela, kao ono što je istinsko naše, koriste kao mehanizmi zauzimanja prostora, da se tjelesnost preseli u područje protesta i manifestacije posebnosti svakog i svake od nas. Vogue može i treba da bude protest protiv patrijarhalnog ustrojstva društva.

Informacije za ovakva i slična druženja možete dobiti na [email protected].

Strike a pose!