Druženja za LGBTI zajednicu: Predstavljanje Queer priča u SOC-u

U četvrtak 15.06. u prostorijama Sarajevskog otvorenog centra ugostili smo drugare iz organizacije spisateljskog konkursa „Queer priče“, iz Crne Gore. Razgovor je moderirao Nikola Kuridža, a na veliko zadovoljstvo prisutnih, svoje priče su pročitali Vladana Vasić i Anes Osmić.

Umjetnički prostor, koji je vrlo često za LGBTI osobe i jedini slobodan prostor za izražavanje, je stvorio slobodnu zonu, zonu solidarnosti. Prisutni_e, kao i učesnice_i diskusije, su otvoreno komentarisale_i značaj napisanog za samoodređivanje identiteta koji se ne potvrđuje u patrijarhalnom prijedlogu. Također, govoreno je o tome kako je veoma bitno imati konkurse tematski uokvirene ispod LGBTI skraćenice. Na taj način i pisci i spisateljice koji nisu djelom LGBTI zajednice počinju tematski promišljati o tim identitetima kao o svojoj poziciji za pisanje. S druge strane, ljudi iz zajednice dobijaju priliku da uplove u kanon, a samim tim i ostvare ugodniju poziciju u društvu.

Diskusija se nastavila, i ono što nam je drago je da je veliki broj osoba izrazio želju da budu obaviještene o sljedećem konkursu. Da podsjetimo, ono što je napisano je ono što nam ostaje!