Druženja za LGBTI zajednicu: Promocija publikacije Džuvljarke – lezbejska egzistencija Romkinja

Kako je biti manjina unutar manjina? Šta znači višestruka diskriminacija i na koje načine se ona manifestuje?

Posljedice diskiminacije osjetićete ako ste žena, veće posljedice ćete osjetiti ako ste žena koja voli žene. Poseban oblik diskriminacije ćete osjetiti ako ste uz to još i Romkinja.

Lična iskustva su uvijek najjače sredstvo prenošenja utiska. Tako je i ovaj put najviše interesa bilo upravo za lični doživljaj egzistencije kroz sve navedene identitete. Naše gošće su nam govorile kako je samo njihovo postojanje politički čin.

Uvid u egzistenciju Romkinja koje vole žene su nam omogućile Tamara Mitić i Vera Kurtić iz Niša. One su uz predstavljanje publikacije ”Džuvljarke”(termin za lezbejku iz romskog jezika) 18.04.2017. godine govorile o ličnim i tuđim iskustvima, o heteronormativnom i patrijarhalnom društvu koje je u svojoj srži rasističko, te o mogućnostima bivstvovanja u istom.

Nimalo obeshrabrene pokazale su nam da je ne samo život, nego i rast i razvoj moguć bez obzira na višeslojnu diskriminaciju za koju se čini da ne poznaje kraj. Takođe su nam dokazale da djelovanje daje rezultate, da šutnja znači pristanak i da je ljudsko dostojanstvo nedodirljivo!

Ukoliko smatrate da je borba za bespoštedno poštovanje ljudskih prava svih osoba važna javite se na [email protected]

Ili ukoliko samo želite da se družite, razgovarate, upoznajete pišite na [email protected].