Druženja za LGBTI zajednicu: Februarsko coming out osnaživanje

U sklopu ciklusa Osvajanje slobode, kao jednog od SOC-ovih ciklusa u okviru druženja sa LGBTI zajednicom, krajem februara je održana odlična radionica koju je vodila Matea Popov, dugogodišnja LGBTI aktivistkinja i psihologinja iz Hrvatske. Naglasak radionice je bio na coming out procesu koji je za sve LGBTI osobe jedan od najvažnijih procesa u cijelom životu.

Tokom radionice imale_i smo priliku da promislimo o našim identitetima i da osvijestimo izvore podrške na koje možemo računati te istovremeno shvatimo odakle nam prijeti realna opasnost ukoliko obznanimo naš seksualni i/ili rodni identitet.

Učesnice_i su jednoglasno izrazili oduševljenje ovim pristupom temi.  Nekoliko njih su naglasile_i da su napokon pronašle_i siguran prostor u kojem mogu da iskažu svoje identitete bez straha. Predviđeno trajanje radionice nije bilo dovoljno jer su mnoge_i učesnice_i pokazale veliki interes da podijele svoja iskustva, probleme i nadanja. Toliko toga neizrečenog da je radionica mogla trajati cijelu noć.

U ugodnom druženju su se otvorile mnoge teme vezane za obznanjivanje svojih identiteta, kako porodici i prijateljima tako i široj okolini.

Ova radionica je pokazala da je osnaživanje LGBTI zajednice konstantan proces, te da je ovakvih i sličnih radionica neophodno mnogo više. Nadamo se da će u budućnosti radionice na kojima su glavne teme traumatični kaming aut (coming out) biti proštlost te da za istima neće biti potrebe.

Do tada moramo se nastaviti osnaživati i boriti!

Ukoliko želite da prisustvujete našem druženju, pošaljite mail na [email protected], on će vam dati sve potrebne informacije.