Druženja za LGBTI zajednicu: Iskustva tranzicije, lične priče

Često se dogodi da određena slova u akronimu LGBTI ostanu tiha ili budu zasijenjena glasnijim i vidljivijim identitetima.

U sklopu sedmice podizanja svijesti o transrodnosti smo organizovale_i događaj, održan 18. novembra 2017, na kojem su nam transrodne osobe iskreno i otvoreno govorile o svojim iskustvima, potrebama i nadanjima.

Sa nama je bio Liam, trenutno najistaknutiji aktivista za prava trans osoba u Bosni i Hercegovini i Elena, trans žena koja se na početak tranzicije odlučila nakon što se ostvarila kao suprug i otac.

Razgovor je izazvao oduševljenje prisutnih, te su Liam i Elena svojom iskrenošću otvorili_e prostor slobodnog dijaloga, pitanja i emotivnog dijeljenja.

Sa obzirom na to da Liam svoju tranziciju vodi u Zagrebu, a Elena u Beogradu mogle_i smo da čujemo i kakve su opcije za tretman u okruženju, kao i da dobijemo informacije o svemu što nedostaje transrodnim osobama u bosanskohercegovačkom društvu.

Osim što ne postoji stručan tim specijalista_kinja za pitanje transrodnosti, u Bosni i Hercegovini su i cijene hormona, koji se koriste kao cjeloživotna terapija za trans osobe, višestruko skuplji nego u Srbiji.

Iako je cijelovečernje druženje proteklo u izuzetno otvorenoj i prijateljskoj atmosferi, nismo mogle_i da zatvorimo oči na stanje u kojem se nalaze prava transrodnih osoba u Bosni i Hercegovini.

Jedina promjena koja je transrodnim osobama dostupna u Bosni i Hercegovini jeste promjena imena koja je kao takva dostupna svim građanima i građankama.

Nakon ovakvog prijateljskog druženja ostala je potreba da se više tematskih događaja za trans zajednicu i o trans zajednici organizuje tokom cijele godine.

Ono što se nameće kao neophodno jeste osnaživanje trans zajednice ali i LGBTI zajednice u cjelini, te težnja ka potpunom ukidanju predrasuda unutar zajednice kao preduslov dalje borbe za jednakost i prihvatanje.

Vrlo je važno još jednom se zahvaliti Liamu i Eleni jer bez ličnih priča možemo govoriti samo o statistici, no ljudski životi su inspirativniji od svih brojeva zajedno.

Nadamo se da će Bosna i Hercegovina postati zemlja za sve svoje ljude, dok ne bude tako na nama je da se borimo.