Pregled predavanja Feminističke škole: 14. maj 2016.

SelmaU subotu, 14.05.2016. godine održana su predavanja Modula 1 (Uvod u feminizme: historija, pojmovi, teorija) ovogodišnje Feminističke škole Žarana Papić. Selma Kešetović, magistrica rodnih studija i književnica, govorila je o raznolikosti i sporovima unutar feminističkih teorija i praksi.

Selma je predavanje posvetila razumijevanju i kritičkom osvrtu na ključna mjesta razilaženja/sporenja pojedinih valova feminizma o raznolikim društvenim fenomenima, odnosno ključnim temama feminističke misli i djelovanja, poput seksualnosti/tijela (pornografija, prostitucija, nasilje), moći, jednakosti/različitosti, opresije/patrijarhata, brige, femininiteta/maskuliniteta, reprodukcije i sl.

svi 2

U utorak, 17. maja predavanja počinju u 17:30h. U okviru Modula 1 Sandra Zlotrg će govoriti o feminističkoj lingvistici, a u okviru Modula 2 Adnan Kadribašić će govoriti o institucionalizaciji ravnopravnosti spolova: gender mainstreamingu, rodno odgovornim budžetima te pozitivnim mjerama i kvotama.

 

Realizaciju Feminističke škole Žarana Papić finansijski podržava Švedska vlada putem Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida).