Pregled četvrtog modula Akademije ravnopravnosti 2018

Fondacija Friedrich Ebert i Sarajevski otvoreni centar, pokretanjem Akademije ravnopravnosti, imali su za cilj stvoriti novu platformu za političko liderstvo i prostor za udruženo djelovanje zastupnica_ka, liderki_a političkih stranaka i organizacija civilnog društva u BiH. Četvrta generacija Akademije ravnopravnosti bila je namijenjena vijećnicama i vijećnicima opštinskih/gradskih vijeća opština/gradova u BiH, načelnicama i načelnicima, savjetnicima i savjetnicama načelnica i načelnika opština u BiH te članovima i članicama organa političkih stranaka koji_e su zainteresovani_e da jačaju sopstvene kapacitete i rade na identifikovanju i provedbi konkretnih rješenja koja će unaprijediti ravnopravnost spolova te položaj deprivilegovanih grupa u našem društvu. Ko su bili_e učesnici_e četvrte generacije Akademije ravnopravnosti saznajte ovdje. Akademija ravnopravnosti 2018 imala je četiri modula, počela je u maju, a trajala je do novembra 2018. godine.

Prvi modul Akademije ravnopravnosti 2018, pod nazivom Politike ravnopravnosti spolova, održan je u Sarajevu u periodu od 18-20. maja 2018. Drugi modul Akademije ravnopravnosti pod nazivom Feminizam za sve je održan je na Jahorini od 22-24. juna 2018. Treći modul Akademije ravnopravnosti pod nazivom Lokalnim politikama do ravnopravnosti održan je od 26-28. oktobra u Trebinju. Četvrti, ujedno i posljednji modul, Akademije ravnopravnosti 2018 pod nazivom Javno zagovaranje ravnopravnosti održan je u periodu od 16-18. novembra u Tesliću. Svaki od ova četiri modula trajao je tri dana, a sastojao se od predavanja, radionica i diskusija.

Na četvrtom modulu Akademije ravnopravnosti 2018 se raspravljalo o sljedećim pitanjima:

-Rodna ravnopravnost: od mjesne zajednice do Evropske unije;
-Kako adekvatno promovisati rodnu ravnopravnost na društvenim mrežama?
-Panel diksusija: Uloga muškaraca u ostvarivanju rodne ravnopravnosti;
-Ostvarivanje prava marginalizovanih grupa na lokalnom nivou;
-Rodne kvote u zakonima i propisima na loklanom nivou;
-Radionica: Prezentacijske vještine;
-Radionica: Gender analiza;

Predavači i predavačice na ovom modulu su bile istaknute stučnjakinje za ravnopravnost spolova i ljudska prava iz Bosne i Hercegovine, stručnjakinja za medije i medijske nastupe, stručnjakinja za komunikacije, te predstavnici prethodne generacije Akademije ravnopravnosti, a oni_e su: Lejla Gačanica, stručnjakinja za rodnu ravnopravnost; Sanela Tunović; stručnjakinja za komunikacije; Vladana Vasić, pravnica i rukovoditeljica zagovaranja Sarajevskog otvorenog centra; Emina Bošnjak, izvršna direktorica Sarajevskog otvorenog centra; Duška Jurišić, stručnjakinja za medije i medijske nastupe; Dženita Hrelja Hasečić, stručnjakinja za rodnu ravnopravnosti; Ajdin Tinjak, Elvir Bijedić i Mirnes Kurtanović, učesnici Akademije ravnopravnosti 2017.

Akademija ravnopravnosti ima za cilj jačanje kapaciteta liderki i lidera u oblasti rodne ravnopravnosti i politike ravnopravnosti deprivilegovanih grupa u BiH, a da bi se unaprijedila prava građana i građanki Bosne i Hercegovine. Pored navedenog, Akademija ima za cilj i jačanje saradnje između donositelja_ica odluka i predstavnika_ca organizacija civilnog društva u BiH.

Program četvrtog modula Akademije ravnopravnosti 2018 je dostupan na ovom linku.