Pregled trećeg modula Akademije ravnopravnosti 2018

Fondacija Friedrich Ebert i Sarajevski otvoreni centar, pokretanjem Akademije ravnopravnosti, imali su za cilj stvoriti novu platformu za političko liderstvo i prostor za udruženo djelovanje zastupnica_ka, liderki_a političkih stranaka i organizacija civilnog društva u BiH. Četvrta generacija Akademije ravnopravnosti namijenjena je vijećnicama i vijećnicima opštinskih/gradskih vijeća opština/gradova u BiH, načelnicama i načelnicima, savjetnicima i savjetnicama načelnica i načelnika opština u BiH te članovima i članicama organa političkih stranaka koji_e su zainteresovani_e da jačaju sopstvene kapacitete i rade na identifikovanju i provedbi konkretnih rješenja koja će unaprijediti ravnopravnost spolova te položaj deprivilegovanih grupa u našem društvu. Ko su učesnici_e četrvte generacije Akademije ravnopravnosti saznajte ovdje. Akademija ravnopravnosti 2018 ima četiri modula, počela je u maju, a trajat će do novembra 2018. godine.

Prvi modul Akademije ravnopravnosti 2018, pod nazivom Politike ravnopravnosti spolova, održan je u Sarajevu u periodu od 18-20. maja 2018. Drugi modul Akademije ravnopravnosti pod nazivom Feminizam za sve je održan je na Jahorini od 22-24. juna 2018. Treći modul Akademije ravnopravnosti pod nazivom Lokalnim politikama do ravnopravnosti održan je od 26-28. oktobra u Trebinju. Svaki od četiri modula četvrte generacije Akademije ravnopravnosti, pa tako i ovaj, traje tri dana, a sastoji se od predavanja, radionica i diskusija.

Na trećem modulu Akademije ravnopravnosti 2018 se raspravljalo praktičanom prikazu rodno odgovornih politika za postizanje ravnopravnosti spolova na lokalnom nivou, rodno odgovornom budžetiranju, a u okviru ovog modula održan je drugi trening gender analize, od ukupno tri koja će se održati tokom ovogodišnje Akademije ravnopravnosti, kao i radionica prezentacijskih vještina.

Predavač_ice na ovom modulu su bile: Lejla Hodović, stručnjakinja za rodnu ravnopravnost; Faruk Hujić, stručnjak za rodno odgovorno budžetiranje, radionicu gender analize je vodila Dženita Hrelja Hasečić, stručnjakinja za rodnu ravnopravnost, a radionicu prezentacijskih vještina novinarka Duška Jurišić koja je i moderirala ovaj modul.

Akademija ravnopravnosti ima za cilj jačanje kapaciteta liderki i lidera u oblasti rodne ravnopravnosti i politike ravnopravnosti deprivilegovanih grupa u BiH, a da bi se unaprijedila prava građana i građanki Bosne i Hercegovine. Pored navedenog, Akademija ima za cilj i jačanje saradnje između donositelja_ica odluka i predstavnika_ca organizacija civilnog društva u BiH.

Program trećeg modula Akademije ravnopravnosti 2018 je dostupan na ovom linku.