Druženja za LGBTI zajednicu: Održan prvi kvir kviz i književno veče

Sarajevski otvoreni centar već godinama radi sa LGBTI zajdnicom organizujući različita tematska druženja. Nastavljamo i u ovoj godini organizovati događaje za koje smatramo da su važna za LGBTI osobe, te i vas pozivamo da ukoliko imate neku ideju šta biste voljeli/e da organizujemo da se javite na [email protected].

U prethodih mjesec i po ste prije svega imali priliku da prisustvujete Međunarodnom festivalu kvir filma Merlinka u Sarajevu, koji pored filmova uvijek nudi i razne popratne događaje, a sve u cilju pružanja sigurne i opuštene atmosfere za druženje LGBTI+ osoba i naših prijatelja/ica.

Početkom februara smo organizovali prvi Queer kviz, a cilj nam je da se ovaj kviz kontinuirano održava svake treće sedmice, kako bismo se kroz takmičarski duh zabavili, ali svakako i naučili nešto novo o aktivizmu u svijetu i kod nas, pravima, kvir pop kulturi, književnosti i umjetnosti, simbolima i td. Atmosfera na prvom kvizu je zaista bila divna, a šest ekipa se žustro borilo da osvoje jedno od prva tri mjesta. Čestitamo pobjednicima/ama koji su dobili super šarene nagrade, a vas pozivamo da nam se pridružite na sljedećem koji će biti održan 28. februara, a za pobjednike/ce smo i ovaj put pripremili super nagrade. Budući da se u Sarajevu, ali i generalno u BiH, nemaju gdje kupiti LGBTI suveniri (zastave, šolje, simboli i sl.) potrudit ćemo se da naše nagrade upravo budu takve – kviraste. J Više informacija o mjestu održavanja i vremenu možete dobiti kontaktirajući Lejlu Huremović na mail [email protected].

U subotu, 17. februara, smo organizovali i književno kvir veče. U goste su nam došli Bojan Krivokapić i Dragoslava Barzut. Oni su krajem prošle godine objavili romane (Bojan – Proleće se na put sprema, Dargoslava – Papirne disko kugle), u kojima je svakako prisutna i kvir tematika. O pisanju kvir književnosti se vrlo malo priča ali i piše, i cilj nam je da kroz naša druženja pružimo i prostor upravo za takav razgovor. Kroz moderaciju Lejle Kalamujić i Lamije Begagić oni su govorili o svojim romanima, o pisanju, ali i generalno o životu. Jedna od sljedeći nagrada na kvir kvizu će biti upravo i njihovi romani.

Pozivamo vas da nam se pridružite na budućim druženjima, a sve informacije o njima možete dobiti od Lejle.