Train the Trainer program: „Obuka će nam pomoći u adekvatnom prepoznavanju zločina iz mržnje“

naslovnaNakon što je u periodu od 8 – 9. septembra 2016. godine održana prva u nizu od ukupno tri dvodnevne Train the trainer obuke, u periodu od 29 – 30. septembra 2016. godine, održana je i druga dvodnevna obuka. Train the Trainer program ove godine prolazi jedna grupa policijskih službenika/ca svih kantonalnih MUP-ova. Na prvoj obuci policijski službenici/ce su učili/e kako prenijeti svoja specijalistička znanja i vještine na druge kolege/ice, da savladaju trenerske i razviju prezentacijske vještine.

Druga dvodnevna obuka je bila uvod u tematiku zločina iz mržnje. Obuhvatila je analizu konkretnih slučajeva te se bavila razumijevanjem zločina iz mržnje. Obuka je obuhvatila i razumijevanje predrasuda i stereotipa, razumijevanje profila počinitelja kaznenih djela zločina iz mržnje, zakonodavni okvir i novitete u kazneno-pravnoj zaštiti od zločina iz mržnje, policijsko postupanje i kriminalističko istraživanje kaznenih djela počinjenih iz mržnje, postupanje sa žrtvama i svjedocima, simbole mržnje i širenje mržnje putem medija.

Trener na drugoj dvodnevnoj obuci je bio Krešimir Mamić, glavni policijski inspektor iz Zagreba, trener za obuku policijskih službenika/ca za suzbijanje i prevenciju zločina iz mržnje, te sudionik brojnih obuka policijskih službenika/ca u području zaštite ljudskih prava.

Učesnici/ce obuke su naglasili da im je obuka bila od velike koristi, te da im je pomogla da znaju kako adekvatno prepoznati kaznena djela počinjena iz mržnje od drugih kaznenih djela, te da je jako važno da je ono što su čuli na obuci primjenjivo u praksi, što je njima kao policijskim službenicima/ama naročito značajno.

Kao i obuke koje su održane prošle godine, i ovogodišnje train the trainer obuke na temu “krivična djela počinjena iz mržnje” će organizovati Sarajevski otvoreni centar ispred Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje, a u saradnji sa Misijom OSCE u BiH. Pomenute obuke se organizuju u sklopu projekta “Borba protiv krivičnih djela počinjenih iz mržnje” finansiranog od strane Stalne misije Kraljevine Nizozemske pri OSCE u Beču.