Policija u FBiH odlučna u borbi protiv zločina iz mržnje

20150325_091328I 2016. godine slijede obuke o krivičnim djelima počinjenim iz mržnje, ali na malo drugačiji način. Sa MUP-ovima smo pregovarali da modul o krivičnim djelima počinjenim iz mržnje bude uvršten u programe stručnog osposobljavanja i usavršavanja policijskih službenika_ica i permanentne obuke, kako bi policijski službenici_ice koji prođu kroz ovogodišnji train the trainer program dalje adekvatno educirali svoje kolege_ice.

Nekoliko MUP-ova je već dalo svoju saglasnost, a na sljedećim linkovima možete pročitati dopise ovih MUP-ova: MUP ZDK, MUP BPK, MUP HNK, MUP K10, MUP TK, MUP PK, a uskoro očekujemo i odgovore drugih MUP-ova o tome da li će krivična djela počinjena iz mržnje uvrstiti u program permanentnih obuka.

Sarajevski otvoreni centar je u toku 2015. godine ispred Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje, a u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH, realizovao obuke o krivičnim djelima počinjenim iz mržnje, odnosno o predrasudama kao pobudi za izvršenje krivičnog djela, u okviru dvogodišnjeg projekta Borba protiv krivičnih djela počinjenih iz mržnje u BiH (Fighting Hate Crime in BiH) koji podržava i finansira Stalna Misija Kraljevine Nizozemske pri OSCE u Beču.

Obukama proteklih godinu dana je obuhvaćeno ukupno 9 kantona sa područja cijele FBiH, a obuke je prošlo ukupno 155 policijskih službenika_ica.