PRIHVATIMO, POLITIČKE STRANKE SU MIZOGINE!

vijeće inistaraNeusvajanjem izmjena i dopuna Zakona o Vijeću ministara BiH na sjednici u utorak, 24. maja 2016, političke stranke su jasno pokazale šta misle o ravnopravnosti spolova.

Prije svega, vratimo se nekoliko koraka unazad.

Sarajevski otvoreni centar je tokom protekle godine izradio dvije studije koje se odnose na ravnopravnost spolova i političku participaciju žena. Željeli_e smo da predstavimo trenutno stanje i različite modele za unapređenje, a s konačnim ciljem da kroz izmjenu zakonodavstva dođemo do minimalne zastupljenosti žena i muškaraca od 40% u tijelima vlasti. Međunarodne obaveze ali i odredbe iz Zakona o ravnopravnosti spolova BiH (član 20.) jasno određuju da se svaka zastupljenost ispod 40% smatra neravnopravnom i diskriminatornom. Naše modele, uz podršku Agencije za ravnopravnost spolova BiH, smo u septembru 2015. predstavili_e na tematskoj sjednici Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Iako smo od početka znali_e da su naši prijedlozi ambiciozni i pomalo nerealni, vjerovali_e smo da je promjena moguća. Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova je hrabro prihvatila naše prijedloge, te je predložila izmjene Izbornog zakona BiH i Zakona o Vijeću ministara BiH.

Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH da se uvede izborna kvota od 50% uz naizmjenično redanje kandidata i kandidatkinja nije prošao već u aprilu 2016, te je isti već na prvom parlamentarnom čitanju pao.

Drugi prijedlog, o izmjenama Zakona o Vijeću ministara BiH, po kojem se ubuduće pored postojećih etničkih kvota uvodi i rodna kvota od 40%, doživio je malo drugačiju sudbinu. Na prvom čitanju zakon je dobio podršku zastupnika i zastupnica. Vjerovali_e smo da je pitanje ravnopravnosti žena u izvršnoj vlasti, naročito nakon što u dva mandata (2006-2010. i 2010-2014.) nismo imali ni jednu ministricu, završena stvar.

Ipak, političke stranke su poslale jasnu poruku. Neusvajanjem Zakona o Vijeću ministara BiH svima nam je jasno rečeno da politika nije mjesto ravnopravnosti, nego je politika mizogina i patrijarhalna igra moći. Na svima nama će biti da se probudimo iz ružičastog sna i da pronađemo nove metode borbe.