O (lezbejskom) feminizmu na djelu – sa Biljanom Ginovom

14458881_10154194176209678_1189847109_nZapočeli_e smo novu sezonu druženja u SOC-u sa LGBTI zajednicom

Nakon uspješno završenih sedam mjeseci druženja, razgovora, osnaživanja i zabave – od januara do avgusta 2016. godine – vrijeme jesen/zima sezone druženja u SOC-u je započelo!

Ubrzo nakon feminstičkog festivala Pitchwise kojeg organizuje sestrinska organizacija Fondacija CURE, gdje smo imali priliku čuti i vidjeti divne, jake žene i čuti njihove priče, i druženje u SOC-u smo započeli sa neustrašivom ženom – aktivistkinjom, feministkinjom, lezbejkom i borkinjom za socijalnu pradvu, Biljanom Ginovom.

Biljana nam je došla iz Makedonije, te podijelila priče, anegdote i naučene lekcije aktivističkog organizovanja po feminsitičkim principima, bilo da je riječ o pravima LGBTI osoba, pravima žena ili borbi za socijalnu pravdu. Biljana je u aktivizmu već posljednjih petnaest godina. Osnivačica je i LezFem lezbejsko-feminsitičke grupe za podršku, te je pričala i o njihovom umrežavanju i radu.

14316737_10154167865014678_4609317683663532616_nKao i većina aktivista_kinja za prava svih, a posebno LGBTI osoba, i Biljana je preživjela napade, vrijeđanja i napade na sam LGBT centar u Skoplju.

Za bolje razumijevanje pozicije iz koje dolazi, Biljana nas je vratila u makedonski kontekst, iz kojeg dolazi i u kojem djeluje. Pozadina svake priče je uvijek politička, kao i naše borbe.

U Makedoniji, a svjedoci i svjedokinje smo toga, barem putem medija i društvenih mreža, na mala vrata se vraćaju još snažniji patrijarhat i vrijednosti koje isti sa sobom nosi, a to je priča o zabrani abortusa, priča o napadu na LGBTI osobe i mjesta gdje se nalaze, cenzura medija te prisustvo homofobije u društvu. Zato je svaki izlazak na ulicu protiv takvog sistema važan, jer borba za prava i dostojanstvo LGBTI osoba je i borba protiv takvog vladajućeg režima. To ne ide jedno bez drugog.

Pričali smo o privilegovanosti jednih naspram drugih, čak i u krugovima same LGBTI zajednice, i Biljana je tu vrlo jasna – nastavlja svoj aktivizam jer zna da ona, koja je u nešto povoljijoj poziciji, može i treba stati u prve redove. Vrlo inspirativna, zabavna i nesutrašiva žena – Biljana Ginova, aktivistkinja na nekoliko frontova, dala nam je novi poticaj za dalji rad i izlazak na ulicu!

Bidži, hvala ti!

ginova