Druženja za LGBT zajednicu: Siguran prostor za lične priče

DSC_0013 (Small)Pored zagovaračkih aktivnosti i realizovanja treninga za organizacije civilnog društva i institucije, Sarajevski otovreni centar, nastavlja dva puta mjesečno organizovati druženja za LGBT zajednicu.

Tako smo u martu, ugostili Bobana Stojanovića, dugogogodišnjeg aktivistu za LGBT prava iz Srbije i organizatora beogradskog prajda. U sklopu našeg ciklusa „Čajanka sa…“, Boban se družio sa nama u ugodnoj i opuštenoj atmosferi, gdje smo pričali o počecima njegovog aktivizma, odnosu prema drugim marginalizovanim grupama (Romima, djeci, ženama), te kako se nositi sa osudama, ne samo javnosti nego i same LGBT zajednice. Takodjer smo razgovarali o značaju prajda i autanju, te zašto je to važno za pojedinca_ku.

Nekoliko prisutnih je u našem nastavku druženja reklo je kako ih je ovaj razgovor inspirisao i potakao na razmišljanje. D. (28) je rekao: „Boban je bio super i super je inspirativan, baš me je potakao na to da shvatim -eh pa tu leži problem!

U drugoj polovini marta mjeseca imali smo poludnevnu Radionicu samoodbrane za LGBT osobe, u sklopu ciklusa „Osnaži se“, gdje se trudimo da pričamo ili se dotaknemo svih vještina koje nam mogu pomoći u radu i životu nas kao LGBT osoba. Radionicu su vodile „Autodefense et Autonomie“ koje_i dolaze iz Francuske. Inače godinama se bave radionicama samoodbrane za djevojke/žene i LGBT osobe. Na praktičnim primjerima – koje su slabe, a koje jake tačke našeg tijela – vježbali smo osnove samoodbrane. Kao što jedna od voditeljki radionice reče: „Naše tijelo je naše oružje.“ Vrlo snažna i inspirativna radionica.

U aprilu mjesecu smo nastavili sa ciklusom osnaživanja te pripremili radionicu pod nazivom „Let's talk about sex“, gdje smo govorili o sigurnijem seksu, prevenciji HIV-a, kondomima, gdje i kako se testirati na HIV, ali pričali smo i o seks igračkama, načinima čuvanja, odlaganja i korištenja. Kada smo sigurni, onda i seks moze biti ugodniji i zabavniji.

I kao posljednju aktivnost u aprilu, započeli smo najnoviji ciklus pod nazivom „Queers just wanna have fun“, gdje ne diskutujemo, ne učimo, vec se družimo i zabavljamo. Ovaj put smo organizovali društvene igre – Čovječe ne ljuti se, Yamb, Twister, Pictionary i karte. Imali smo i male nagrade za najbolje. Ipak, ovaj turnir se započeo i završio sa Pictionary igrom, a pao i je i jedan krug twistera.

U ova dva mjeseca kroz aktivnosti za zajednicu prošlo je nešto više od četrdeset osoba, od kojih je desetak bilo po prvi put sa nama, što nas uvijek raduje! Na kraju svakog druženja, uz piće se nastavi razgovor, podijeli se poneka lična priča, procesi koje prolazimo i shvatimo da nismo sami, i da uvijek imamo siguran prostor za doći i ako ništa, ohrabriti jedni druge.

Uz sve ovo, aktivistička grupa SOC-a, aktivno priprema aktivnosti za predstojeći IDAHOT 2015.

Za više informacija o druženjima, aktivističkoj i trans* grupi, pišite na [email protected]

Vidimo se u maju!