Druženja za LGBT zajednicu: “Ovo je definitvno iskustvo koje nikad neću zaboraviti.”

Cajanka2_janSarajevski otvoreni centar već nekoliko godina zaredom organizuje različite događaje i druženja za LGBT zajednicu u BiH. U protekla dva mjeseca smo organizovali tri tematska događaja za LGBT zajednicu.

U januaru smo započeli novi ciklus druženja pod nazivom Čajanka, u sklopu kojeg ćemo tokom 2015. godine razgovarati o različitim temama vezanim za prava, aktivizam i svakodnevni život LGBT osoba.

Januarska Čajanka Pričamo o aktivizmu, bila je posvećena LGBT pokretu kroz istoriju. Dotakli smo se samog LGBT pokreta, organizacija i aktivista_kinja u regionu i BiH. Uz sjećanje na Sylviu Riveru, pričali_e smo o problemu vidljivosti trans* aktivista_kinja u borbi za prava LGBT osoba. Kako je krajem januara održan Međunarodni festival queer filma Merlinka u Sarajevu, na ovom druženju smo se sa aktivistima_kinjama pripremali za Merlinku. Kao dio druženja, pedstavljena je i nova publikacija iz SOC-ove edicije QuestioningČitanka 3. Svi_e koji_e žele primjerak iste mogu se javiti na [email protected] ili preuzeti PDF verziju na ovom linku.

U februaru smo pokrenuli još jedan ciklus druženja pod nazivom Osnaži se. Cilj nam je da, prema potrebama LGBT zajednice, organizujemo druženja i radionice u sigurnom prostoru koje će doprinijeti osnaživanju LGBT osoba u svakodnevnom životu, radu, školovanju i procesu coming out-a, kao neizostavnom dijelu naše svakodnevnice.

Na prvom druženju u ciklusu Osnaži se smo razgovarali na temu Život u dvoje, na kojem su o svom iskustvu života u dvoje pričali jedan gej i jedan lezbejski par iz BiH. Oni su govorili s kakvim se preprekama susreću u svakodnevnom životu, te kako na njihovu vezu gleda društvo, porodica i radna sredina. U opuštenoj i intimnoj atmosferi pričali smo o našim nedoumicama, kako se nositi sa pitanjima okoline, te da li je i u kolikoj mjeri bitno outovanje.

U istom ciklusu, krajem februara, organizovali smo teatarsku radionicu Tu sam znači POSTOJIM, sa gošćom iz Beograda, dugogodišnjom aktivistkinjom. Radionica je imala za cilj rad na sebi, prihvatanje sebe kao dio procesa coming out-a, upoznavanja sa svojim tijelom, glasom i prostorom. Kroz nešto više od tri sata rada na sebi, kroz različite teatarske tehnike, slavili smo drugo i drugačije. Jedan od učesnika radionice je rekao: Ovo je definitvno iskustvo koje nikad neću zaboraviti. – Z. 21 god.

Oko pedeset osoba se družilo, razmjenjivalo ideje i mišljenja tokom ova tri druženja. Neke osobe su po prvi put bile prisutne na našim druženjima, te ih ovim putem ohrabrujemo da nastave dolaziti i družiti se sa zajednicom i timom SOC-a.

Sarajevski otvoreni centar će u narednom periodu, pored rada sa aktivističkom grupom, te Trans* BiH grupom, nastaviti sa svojim mjesečnim druženjima za zajednicu.

Ostanite sa nama solidarno i aktivistički!

Za više informacija o samim druženjima, aktivističkoj i trans* BiH grupi pišite na [email protected].