Druženja za LGBT zajednicu: Mjesto za ohrabrivanje i druženje

rostilj_kisaSarajevski otvoreni centar je i u proteklom periodu, pored zagovaračkih aktivnosti nastavio sa redovnim dvomjesečnim organizovanim druženjima za LGBT zajednicu.

Maj, juni i juli su bili opušteniji mjeseci, sa nešto manje tematskih druženja a više zabave, jer smo svi vrijedno radili na drugim jednako vaznim temama i projektima. Zajedno sa aktivističkom grupom SOC-a obilježili smo IDAHOT 2015, o čemu smo već pisali, imali smo veliku, regionalnu „Konferenciju o transrodnosti“ te bili u parlamentu na prvoj tematskoj sjednici posvećenoj LGBT osobama.

U maju smo prema vašim željama organizovali večer uz „Game of Thrones“, pričali o serijalu i queer momentima, a krajem maja smo organizovali prvi ovogodišnji roštilj u dvorištu SOC-a, na koji je uprkos kiši došlo oko 40 osoba. Naša DJ Sabina je bila odgovorna za muziku, drugi za hranu, treći za kolače i tako smo se družili do kasno u noć.

Druženje u junu mjesecu sa dolaskom ljepšeg vremena smo nastavili veselo, te smo organizovali turnir u igri Pictionary – igri crtanja i pogađanja pojmova. Dvije sedmice poslije, na druženju u okviru ciklusa „Osnaži se“, prisjetili smo se Stonewall pobune, pričali o političkoj važnosti parade ponosa i pogledali britanski film Pride, koji nam je dao mnogo ideja za razmišljanje, rad i aktivizam.

11781613_788015251318749_518782287738043665_nPočetak jula smo, na zahtjeve koji su došli iz same zajednice, organizovali živu biblioteku sa našim članovima_icama na temu „LGBT i religija“, tema je potakla diskusiju koja je nastavljena i nakon druženja u SOC-u.

Kao zahvalu aktivističkoj grupi, ali i svima koji su na bilo koji način doprinijeli našem radu i druženju – dolaskom, razgovorom, idejama, a prije odlaska na odmore, organizovali smo još jedan roštilj, ovaj put s članovima_icama SOC tima. Na roštilju se ponovo skupilo nešto više od 30 osoba od kojih je njih deset po prvi put sa nama.

U avgustu smo na pauzi, punimo baterije za nova druženja i nove aktivnosti.

Sveukupno kroz pomenutih šest druženja u maju, junu i julu s nama je bilo 130 osoba, od čega 30 onih koji_e su po prvi put došli_e na druženje u Sarajevski otvoreni centar. I dalje pružamo pravne i psihološke savjete, kako LGB tako i trans* osobama koje nam se jave za razgovor, savjet ili podršku.

Pored organizovanih druženja sa zajednicom svake dvije sedmice, s kojima nastavljamo od septembra, slobodni ste da nam se javite sa idejama za druženja, prijedlozima za goste ili gošće, kritikama ili pohvalama ili vas zanima bilo šta vezano za naš rad sa LGBT zajednicom pišite na e-mail [email protected]. Također ukoliko vam treba nešto od naših materijala ili želite neobavezan razgovor posjetite nas u našim prostorijama od septembra, uz prethodnu najavu na [email protected].

Uzivajte u ljetu! Vidimo se u septembru!