INFO SESIJA: Između tradicije i seksualne modernosti: homoseksualnost u socijalističkoj Jugoslaviji

jugo_dugaPOZIV ZA MEDIJE

INFO SESIJA: Između tradicije i seksualne modernosti: homoseksualnost u socijalističkoj Jugoslaviji
12.02.2016. u 11:00h
Caffe Meeting Point, Hamdije Kreševljakovića 13

Sarajevski otvoreni centar već treću godinu organizuje info sesije na kojima novinari i novinarke imaju priliku upoznati i razgovarati sa gošćama i gostima iz BiH i regije, a koji se na različite načine bave LGBT temama kroz teoriju, praksu i aktivizam.

Info sesija na temu Između tradicije i seksualne modernosti: homoseksualnost u socijalističkoj Jugoslaviji će biti održana 12.02.2016. godine u 11:00 u caffeu Meting Point, ul. Hamdije Kreševljakovića 13.

Sve do sredine 1950-ih homoseksualnost je u socijalističkoj Jugoslaviji smatrana “buržoaskom i izopačenom”, proizvodom “nezasitnog kapitalizma”, a mogli su joj biti skloni jedino “dekadentni intelektualci”, građanska klasa, svećenici i neradnici, na koje se gleda kao na “kvaritelje zdrave radničke omladine”.

Ta ideološka premisa materijalizirala se u nizu pokaznih suđenja protiv homoseksualaca u mnogim većim gradovima i potom u Krivičnom zakoniku koji je za “muški protuprirodni blud” predvidio kaznu do dvije godine zatvora.

Arhivski materijali međutim pokazuju kako odluka da se ona kažnjava nije bila niti samorazumljiva, niti je donesena konsenzusom ili u tišini. Dapače, prvobitna namjera vrha Partije i Države bila je sasvim dekriminalizirati mušku homoseksualnost, ali su razni glasovi upozoravali da izgradnja socijalizma predmnijeva “novog i zdravog čovjeka”, ideološku kategoriju iz koje je unaprijed isključen svaki oblik neheteroseksualnog života.

Kako se gledalo na homoseksualnost u socijalističkoj Jugoslaviji, šta je bilo sa lezbejskim odnosima, da li se zagovarala nužnost dekriminalizacije, ko je zagovarao?

O ovom periodu ćete imati priliku razgovarati sa Frankom Dota, doktorantom moderne i savremene povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje izrađuje rad na temu “Javna i politička povijest muške homoseksualnosti u socijalističkoj Hrvatskoj”, koji je upravo tokom ovog istaživanja došao do zanimljivih otkrića i homoseksualnosti u socijalističkoj Jugoslaviji, pa tako i u Bosni i Hercegovini.

Objavio je knjigu Zaraćeno poraće (Zagreb, Srednja Europa, 2010.) u kojoj analizira historiografske narative o iseljavanju i stradavanju Talijana Istre i Rijeke nakon Drugog svjetskog rata. Godine 2015. je na istraživačkoj stipendiji u Beogradu u arhivskim ustanovama istraživao socijalnu, pravnu i medijsku povijest homoseksualnosti u socijalističkoj Jugoslaviji. Desetak godina uključen je u hrvatski LGBT pokret kao jedan od osnivača i članova Zagreb Pridea – Povorke ponosa LGBTIQ osoba. Nedavno je uredio prijevod knjige Seksualnost u Europi dvadesetoga stoljeća, američke historičarke Dagmar Herzog.

Pozivamo vas da dođete na info sesiju te dobijete dodatne informacije i odgovore na sva ona pitanja koja vas interesuju.

Info sesije se organizuju u sklopu MATRA programa Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH.

Za više infomacija kontaktirajte:

Lejla Huremović, koordinatorica programa

[email protected], +38733551000