Info sesija: Politički korektno izvještavanje o paradi ponosa – iskustva medijskog izvještavanja u Hrvatskoj

usaid banerPoziv novinarima_kama na petu Info sesiju o LGBT temama

Tema:

Politički korektno izvještavanje o paradi ponosa – iskustva medijskog izvještavanja u Hrvatskoj

14h, 21.8.2013, Sarajevo

Prostorije studentskog eFM radija, ulica Zmaja od Bosne 8

Sarajevski otvoreni centar i Internews pozivaju sve novinarke i novinare na petu Info sesiju o LGBT temama koja će se održati u Sarajevu, 21.8.2013. (srijeda) u 14h u prostorijama studentskog eFM radija, ulica Zmaja od Bosne 8. Info sesija je dio projekta koji realizujemo u saradnji sa Internewsom. Tokom ove godine održat ćemo osam info sesija.

Cilj info sesija je pružanje osnovnih informacija vezanih za prava i kulturu LGBT osoba, kao i upoznavanje sa korektnom terminologijom, te postizanjem profesionalnog i etičkog izvještavanja. U toku osam sesija novinarke i novinari će imati priliku razgovarati sa gostima i gošćama kako iz regije tako i iz BiH koji_e se bave LGBT temama kroz teoriju, praksu i aktivizam.

Na petoj info sesiji ćemo razgovarati o izvještavanju medija za vrijeme održavanja parada ponosa u regiji i svijetu. Matea Popov, gošća iz udruge Zagreb Pride, osvrnut će se na praksu izvještavanja novinara_ki u Hrvatskoj, te će govoriti o tome kako se razvijalo medijsko izvještavanje u posljednjih deset godina kada su u pitanju LGBT teme.

Matea Popov se aktivizmom počela baviti 2008. godine kada postaje aktivna u LGBTIQ i feminističkom pokretu volonterski se uključujući u različite organizacije civilnog društva. 2009. godine priključuje se studentskom pokretu otpora Blokada. Potaknuta sa jedne strane socijalnim nepravdama, a s druge strane vidnim nedostatkom demokracije i poštovanja ljudskih prava u Republici Hrvatskoj, 2010. godine priključuje se organizaciji zagrebačke Povorke ponosa u kojoj je aktivna i danas. 2011. godine počinje aktivno raditi na zagovaranju LGBTIQ ljudskih prava; kako kroz javno djelovanje tako i kroz edukaciju policije te drugih državnih službenika_ica, edukaciju i ohrabrivanje same LGBTIQ zajednice. Od 2012. godine je koordinatorica Zagreb Pride udruženja – queer feminističke i antifašističke grupe koja zagovara LGBTIQ solidarnost a protivi se nasilju i diskriminaciji protiv LGBTIQ osoba.

Dobrodošli_e ste da postavite pitanja i dobijete odgovore na ista.

Vidimo se 21.8.2013.