INFO SESIJA: Da li je parada ponosa politički čin ili provokacija?

POZIV ZA MEDIJE

INFO SESIJA: Da li je parada ponosa politički čin ili provokacija?

12.03.2015. u 11:00h, Caffe Meeting Point, Hamdije Kreševljakovića 13

WP_002546Sarajevski otvoreni centar je od novembra 2014. godine ponovo krenuo sa organizovanjem info sesija na kojima će novinari i novinarke imati priliku upoznati i razgovarati sa gošćama i gostima iz BiH i regije, a koji se na različite načine bave LGBT temama kroz teoriju, praksu i aktivizam.

Info sesija na temu Da li je parada ponosa politički čin ili provokacija? će biti održana 12.03.2015. godine u 11:00 u caffeu Meting Point, ul. Hamdije Kreševljakovića 13.

Mediji u Bosni i Hercegovini su u prethodne tri godine najviše izvještavali o paradama ponosa, kako u regiji tako i u svijetu. Međutim često je izvještavanje svedeno na prenošenje informacija iz drugih medija, te svođenje parade na puko paradiranje. Mediji se rijetko odlučuju na informisanje javnosti o samom značenju parade ponosa za LGBT osobe, društvo, ali i državu. Iako u BiH do sada nije organizovana pardada ponosa smatramo da je jako bitno da otvorimo dijalog sa medijima i razgovaramo o ovoj temi.

boban stojanovicVećina parada ponosa se organizuje u junu, kako bi se održalo sjećanje na Stounvolsku pobunu od koje je i krenuo bunt i borba za prava LGBT osoba. Putem parade ponosa se pokušava usmjeriti pažnja javnosti na kršenja prava LGBT osoba. U državama u kojima je prihvatanje LGBT osoba i poštivanje njihovih prava na niskom nivou, parade ponosa imaju više politički i aktivistički karakter i zapravo predstavljaju protestno okupljanje.

Putem parade ponosa se ostvaruje elementarno pravo, zagarantovano Ustavom, na slobodno okupljanje i protest, protest koji ima za cilj da naglasi da je diskriminacija i nasilje prema LGBT osobama i dalje prisutna.

Šta parada ponosa predstavlja, zašto se organizuje, zbog čega LGBT osobe imaju potrebu da izlaze na ulicu? Ovo su samo neka pitanja na koja će nam odgovoriti Boban Stojanović, LGBT aktivista iz Srbije.

Boban Stojanović je skoro dvadeset godina angažovan na polju prava LGBT osoba, osnivač je LGBT organizacije Kvirija centar i jedan je od organizatora beogradske Parade ponosa.

Pozivamo vas da dođete na info sesiju te dobijete dodatne informacije i odgovore na sva ona pitanja koja vas interesuju.

Info sesije se organizuju u sklopu MATRA programa Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH.

Za više infomacija kontaktirajte:
Lejla Huremović, koordinatorica programa
[email protected], +38733200073