INFO SESIJA: Zašto LGBT parovi iz BiH idu u Hrvatsku da registruju istospolno partnerstvo?

POZIV ZA MEDIJE

INFO SESIJA: Zašto LGBT parovi iz Bosne i Hercegovine idu u Hrvatsku da

registruju istospolno partnerstvo?

16.12.2014. u 11:00h, Caffe Meeting Point, Hamdije Kreševljakovića 13

marszabracnujednakost625Sarajevski otvoreni centar od novembra ove godine je ponovo krenuo sa organizovanjem info sesija sa novinarima i novinarkama u BiH. U toku ove, ali i sljedeće godine novinari i novinarke će se imati priliku upoznati i razgovarati sa gošćama i gostima iz BiH i regije, a koji se na različite načine bave LGBT temama kroz teoriju, praksu i aktivizam.

Info sesija će se održati 16.12.2014. godine u 11:00 u caffeu Meting Point, ul. Hamdije Kreševljakovića 13.

Kroz praćenje izvještavanja medija u BiH o LGBT temama došli smo do zaključka da je veoma važno da se nastavi ovakav oblik rada sa medijima, a sve u cilju pružanja osnovnih informacija vezanih za korektno, profesionalno i etičko izvještavanje medija.

Prije nekoliko mjeseci, Hrvatska je usvojila Zakon o životnom partnerstvu koji istospolnim parovima omogućava sva prava koja uživaju heteroseksualni vjenčani parovi, osim prava na posvajanje djece. Šta predstavlja ovaj zakon? Kako je do njega došlo? Kako teče procedura registrovanja životne zajednice? Šta ovaj zakon predstavlja za LGBT osobe iz BiH, zašto LGBT parovi iz BiH idu u Hrvatsku da regiostruju istospolno partnerstvo?

Gost info sesije je Marko Jurčić iz udruženja Zagreb Pride, koji je učestvovao u radnoj grupi za izradu zakona.

Pozivamo sve medije da dođu na info sesiju te dobiju dodatne informacije i odgovore na sva ona pitanja koja vas interesuju a vezana su za Zakon o životnom partnerstvu, brak i generalno istospolna partnerstva.

Info sesije se organizuju u sklopu MATRA programa Ambasade Holandije u BiH.

 Za više infomacija kontaktirajte: Lejla Huremović, koordinatorica programa, [email protected], +38761316912