INFO SESIJA: Koliko je važan coming out LGBT osoba?

POZIV ZA MEDIJE

INFO SESIJA: Koliko je važan coming out LGBT osoba?

08.10.2015. u 11:00h, Caffe Meeting Point, Hamdije Kreševljakovića 13

GKZD MMD - Mima Simic
Foto: Marin Gospić

Sarajevski otvoreni centar već dvije godine organizuje info sesije na kojima novinari i novinarke imaju priliku upoznati i razgovarati sa gošćama i gostima iz BiH i regije, a koji se na različite načine bave LGBT temama kroz teoriju, praksu i aktivizam.

Info sesija na temu Koliko je važan coming out LGBT osoba? će biti održana 08.10.2015. godine u 11:00 u caffeu Meting Point, ul. Hamdije Kreševljakovića 13.

Coming out, autovanje, „izlazazak iz ormara“ ili jednostavno, otkrivanje svoje seksualne orijentacije/transrodnosti drugima ili javnosti, je veliki momenat u životu lezbejke, gej muškarca, biseksualne i/ili transrodne osobe. Tim činom osoba pušta druge u jednu veoma privatnu sferu svog života. Veoma često, sam čin autovanja nije jednostavan.

Iako se izraz coming out upotrebljava da bi označio otkrivanje prema okolini, on se često odnosi i na proces samospoznaje, otkrivanja i priznavanja homoseksualnog identiteta samome sebi. Nakon prihvatanja sopstvene homoseksualnosti/biseksualnosti ili transrodnosti, kod većine ljudi, javlja se potreba da svoja osjećanja, misli, potrebe sapšte značajnim drugima – osobama koje smatraju važnim u životu.

Strejt osobe se ne moraju brinuti o procesu „autovanja“ jer se ono podrazumijeva u društvu, tj. da izlaze, vole i vjenčaju se s osobama suprotnog spola. Homoseksualne osobe, s druge strane, nemaju tu privilegiju. Kroz njihovu šutnju pretpostavlja se njihova orijentacija kao heteroseksualna i zbog toga se od njih očekuje da se ponašaju u skladu sa trenutnim društvenim normama.

Koliko je bitno autovanje, da li doprinosi borbi za jednakost i prava LGBT osoba, šta predstavlja osobi koja se autira, šta prethodi i dolazi poslije autiranja? O ovim ali i mnogim drugim pitanjima ćete imati priliku razgovarati sa poznatom hrvatskom spisateljicom Mimom Simić.

Mima Simić se još davne 2007. godine na vrlo specifičan i politički bitan način autovala na nacionalnoj televiziji, HTV-u, u udarnom terminu poznatog kviza „Milijunaš“, kada je na pitanje novinara s kim živi odgovorila „sa svojom djevojkom“.

Više o samom coming out procesu možete pogledati u videu koji je uradio Sarajevski otvoreni centar u produkciji Feminističke medijske produkcije – KRIVA.

Pozivamo vas da dođete na info sesiju te dobijete dodatne informacije i odgovore na sva ona pitanja koja vas interesuju.

Info sesije se organizuju u sklopu MATRA programa Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH.

Za više infomacija kontaktirajte: Lejla Huremović, koordinatorica programa, [email protected], +38733551000