Druženje sa Duginim obiteljima uz roštilj

Vremenske prilike u Sarajevu već jesu sasvim julske i temperatura se penje visoko. Iz tog razloga smo odlučili_e da izađemo u dvorište Sarajevskog otvorenog centra kako bismo izbjegli_e loše posljedice visokih temperatura.

U petak, 07.07.2017. smo imale_i inkluzivni roštilj (da, to je roštilj koji uključuje veganske opcije prim.aut.) na kojem smo imale_i priliku da razgovaramo sa Duginim obiteljima iz Zagreba. Pričale_i smo o izazovima ”alternativnog” roditeljstva, mogućnostima za roditeljstvo i osnivanje porodice u Hrvatskoj te smo dobile_i mnoge savjete koje planiramo iskoristiti kako u edukaciji članova zajednice, tako i u našim privatnim životima.

Boris, Iva, Helena i Ivo su sa nama dijelile_i najintimnija iskustva te nam na taj način omogućile_i uvid u sve mogućnosti roditeljstva koje mi, nažalost, još uvijek nemamo u našem društvu.

Tokom ovog druženja smo uspješno povezale_i neformalno druženje uz hranu sa vrlo važnom razmjenom iskustva i znanja.

Dobile_i smo informacije koje su za nas od izuzetnog značaja. Roditeljstvo LGBTI osoba je moguće, ponekad jeste izazovno, ali je sasvim ostvarivo. Postoje različiti načini da se postane roditeljima. Saznale_i smo da je banka sperme u Danskoj izuzetno popularna i da mnoge lezbejke na taj način postaju majke.

Ono o čemu smo sve pričale_i je izuzetno teško prenijeti tekstom ili prepričati, jer je neophodno bilo biti tu kako bi se atmosfera potpuno doživjela.

I dalje širimo broj tema koje obrađujemo, trudimo se da odgovorimo na potrebe zajednice, ali i na relevantne potrebe u našoj državi, regionu, kao i širom svijeta.

Ukoliko želite da učestvujete u našim događajima, ili imate bilo kakvu ideju i/ili potrebu, pišite na [email protected]