WikiGapBiH: Prilika za popunjavanje praznine o važnim, inspirativnim, revolucionarnim bh. ženama na Wikipediji

Nastojeći da se promijeni praksa da je većina sadržaja koja je pohranjena na Wikipediji o muškarcima unesena od strane muškaraca, Sarajevski Otvoreni Centar je 7. marta 2018, uz podršku Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini, organizovao WikiGapBiHEdit-a-thon događaj.

Na događaju su učestvovale_i žene i muškarci iz različitih sfera društvenog života sa jednom namjerom: proširivanje sadržaja i postavljanje informacija o bosanskohercegovačkim ženama na Wikipediji.

WikiGapBiH se održao u prostorijama Networksa u Sarajevu uz uvodne riječi Andersa Hagelberga, ambasadora Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini te Emine Bošnjak, izvršne direktorica Sarajevskog otvorenog centra. Takođe, putem video linka, obratila se i ministrica vanjskih poslova Švedske, Margot Wallström.

Prvo sa čime su se učesnice_i upoznale_i jesu elementarna pravila Wikipedije – tzv. pet stubova Wikipedije i kreiranje korisničkih računa, što je bio preduslov za editovanje i kreiranje sadržaja na Wikipediji (što je bitno i za sve one koje_i namjeravaju poslije da učestvuju u editovanju i kreiranju sadržaja).

Nakon osnovnih spoznaja o Wikipediji počelo se sa promjenama. 14 žena i jedan muškarac su po prvi put na Wikipediju postavile_o tekstove o bh. ženama, a o kojima do tada nisu postojale informacije na Wikipediji. Po prvi put na jednom ovakvom formatu enciklopedije su arhivirani podaci o ženama koje su djelovale na polju umjetnosti, sporta, politike, muzike itd.

Takođe, kao najava za WikiGapBiH inicijativu, Sarajevski otvoreni centar je pokrenuo kampanju koju realizira uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida). Tako, od 7-21. marta na ulicama Sarajeva, Banja Luke, Mostara i Tuzle građani_ke imaju priliku vidjeti bilbord kampanju simboličnog naziva naWIKIvanje. Kampanja ima za cilj pozvati djevojčice, žene, ali i dječake i muškarce da uređuju Wikipediju i kreiraju sadržaj o značajnim ženama iz BiH, ali i da na Wikipediji čitaju o radu i doprinosu ovih žena. Ne smije se dozvoliti da rad bh. žena ostane sakriven, stoga insistiramo da bh. žene i na Wikipediji budu zabilježene!

Ovaj Edit-a-thon događaj i prateća kampanja predstavljaju začetak kampanje smanjenja rodne neravnopravnosti na internetu i preporuka jeste da sve_i mi koje_i želimo dati svoj doprinos tome to i učinimo tako što ćemo postaviti sadržaj o važnim, inspirativnim, revolucionarnim bh. ženama na Wikipediju. Ima ih mnogo koje su na Internetu i dalje nevidljive. Popunimo prazninu!

Provjerite i/ili dopunite sadržaj na www.soc.ba/wikigapbih