WikigapBiH Edit-a-Thon, Sarajevo, srijeda 7. mart 2018.

Cilj sarajevskog izdanja globalne kampanje #wikigap jeste smanjivanje jaza između broja članaka o ženama i muškaracima iz Bosne i Hercegovine na Wikipediji, kao i motivisanje i pružanje praktičnog znanja ženama i djevojčicama da i same stvaraju i uređuju sadržaj na Wikipediji.

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, Sarajevski otvoreni centar će u Networksu, u saradnji sa Ambasadom Švedske u Bosni i Hercegovini, uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida) organizovati Edit-a-Thon, tokom kojeg će 15 dobrovoljaca_ki: aktivista_kinja, žena i muškaraca iz javnog života unositi i kreirati sadržaj o istaknutim bh. ženama.

Ovaj događaj će takođe spojiti žene (i muškarce) iz različitih sfera javnog i profesionalnog djelovanja: politike, kulture, sporta, umjetnosti, aktivizma, te će biti prilika i za druženje i razmjenu ideja o povećanju vidiljivosti žena koje su značajno doprinijele bh. društvu.

Trenutno postoji 4 puta više članaka o muškarcima nego o ženama na Wikipediji, a 9 od 10 osoba koje kreiraju i uređuju sadržaj na Wikipediji su muškarci. Upravo su ovi odnosi oni koje nastojimo učiniti ravnopravnim u korist vidljivosti i vritualnog prisustva žena.

Pozivamo sve žene i djevojčice da na Wikipediji kreiraju sadržaj o ženama iz Bosne i Hercegovine koje su značajno doprinijele bh. društvu kroz javni i profesionalni angažman, žene iz nauke, umjetnosti, politike, sporta, kulture… Ovo možete raditi online od kuće već sad, i ovaj angažman nije nužno vezan za događaj 7. marta.

Više informacija o tome kako možete doprinijeti ovoj akciji imate na linku.

*Ova lista žena nije konačna. Ako imate prijedloga koga treba dodati, slobodno to možete sami_e uraditi ili – ako ne znate kako to učiniti – javite nam da to mi učinimo.