Radio Sarajevo: #WikiGap / Rodna ravnopravnost na Wikipediji znači rodnu ravnopravnost u svijetu

“Činjenica da je 82 posto članaka na Wikipediji govori o muškarcima ukazuje da je nešto pogrešno na svijetu. Kako bismo popunili tu prazninu o kako bismo radili na ravnopravnosti, potrebno je najprije krenuti sa korakom da se prizna položaj i utjecaj žena u javnom životu”, rekao je ambasador Švedske Anders Hagelberg otvarajući događaj #WikiGap – Edit-a-Thon u Sarajevu.

Nekoliko desetaka žena iz različitih segmenata bh. društva okupilo se u organizaciji Švedske ambasade i Sarajevskog otvorenog centra, kako bi sudjelovalo u WikiGap globalnom događaju koji ima za cilj povećanje vidljivosti žena na Wikipediji.

Impresivna lista značajnih žena koje su doprinijele bh. društvu postavljena je kao ishodište ovom timu, kako bi se u dogledno vrijeme članci o svakoj od njih našli na popularnoj online enciklopediji.

Uz tehničku podršku Networksa, aktivistice su danas pristustvovale prvoj radionici.

U svoj uvodnom govoru, ambasador Švedske je istaknuo da je WikiGap odlična inicijativa kojom se naglašava potreba veće zastupljenosti žena u javnom životu .

“U tom smislu važno je krenuti od javne svijesti. Javna svijest je to što se treba promijeniti. Ukoliko vam se cijelo vrijeme prezentiraju informacije o uspješnim muškakrcima, to će formirati mišljenje”, naglasio je ambasador Hagelberg.

Istovremeno sa sličnim Edit-a-Thon događajima u Švedskoj i Americi, i na sarajevskom je emitirana poruka Margot Wallström, ministrice vanjskih poslova Švedske, koja je istaknula:

“Širom svijeta žene su zanemarene u kontekstu pristupa resursima, zastupljenosti i ljudskih prava. Iz ovoga razloga mi težimo feminističkoj vanjskoj politici – punom snagom, širom svijeta.” Rodna ravnopravnost na Wikipediji i rodna ravnopravnost na internetu znače veću rodnu ravnoporavnost u svijetu”, naglasila je ministrica.

Na Međunarodni dan žena, Ministarstvo vanjskih poslova i oko 50 ambasada organiziraju edit-a-thon događaj, da bi podigli broj članaka o ženama.

Ima toliko velikih žena iz Bosne i Hercegovine koje su na značajne načine doprinijele ovome društvu i svijetu, i nećemo dopustiti da budu zaboravljene u ovo digitalno doba. Ovo je svjedočanstvo njihovim poduhvatima i poziv ženama da kreiraju historije/herstorije o sebi“, kazala je izvršna direktorica SOC-a, Emina Bošnjak.

Wikipedija je najveća online korisnička enciklopedija na svijetu, čiji sadržaj ima potencijal da oblikuje naš pogled na svijet. Međutim, 90% onih koji stavljaju sadržaj su muškarci i četiri puta više je članaka o muškarcima nego o ženama. Iako brojke variraju u ovisnosti od mjesta/zemlje, jasno je da je manje informacija o ženama nego o muškarcima. Mi želimo ovo promijeniti, istaknuto je na događaju.

Tekst je objavljen na portalu Radiosarajevo.ba, 07.03.2018. godine.