Klix.ba: Skupština KS će tražiti zastupljenost žena u vladi od minimalno 40 posto

Nevladine organizacije Sarajevski otvoreni centar, INFOHOUSE Sarajevo i Fondacija CURE su danas uputile molbu Skupštini Kantona Sarajevu u kojoj zahtijevaju direktno primjenjivanje Zakona o ravnopravnosti spolova BiH koji reguliše da se u izvršnoj vlasti osigura ravnomjerna zastupljenost spolova, te generalno veća vidljivost i prisustvo žena.

Skupština KS će tražiti zastupljenost žena u vladi od minimalno 40 posto

 Vođeni primjerom kolegica i kolega iz Zenice, čija je akcija u Zeničko-dobojskom kantonu urodila plodom, predstavnici nekoliko nevladinih organizacija u Sarajevu su održali sastanak sa predsjedavajućim skupštine Kantona Sarajevo Sejom Bukvom, predavši mu molbu sa zahtjevima.Dženana Alađuz, direktorica fondacije Infohouse Sarajevo u svom je obraćanju medijima istaknula kako je njihova želja samo da žive u normalnom društvu, tj. onom u kojem svi imaju jednaka prava.”Samo jednom dosad smo imali tri žene ministrice, nikad nijednu premijerku, a da ne govorimo o tome kako nikad nismo dosegli magični broj od 40 posto koji samo u BiH znači ravnopravnost. Mi nismo samo za rađanje i mi nismo samo za šporeta, mi imamo nešto u mozgu i bilo bi vrijeme da oni koji žive od naših poreza i glasova to priznaju”, zaključila je Alađuz, dodavši kako je položaj žena u BiH katastrofalan, te kako se, nažalost, tipična predstavnica žene u BiH suočava sa brojnim poteškoćama, kao npr. nedostatak socijalne pomoći i prava na naknadu za trudničko bolovanje.Saša Gavrić, direktor organizacije Sarajevski otvoreni centar je podsjetio kako Zakon o ravnopravnosti spolova predviđa zastupljenost oba spola od minimalno 40 posto, te je naglasio kako je Zakon o ravnopravnosti spolova jedno civilizacijsko pitanje, a njegovo kršenje nedopustivo.

(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

“Ne postoji nijedan razlog zašto žene ne bi bile jednako zastupljene u politici kao i muškarci jer su podjednako kvalifikovane i trebaju da dobiju dio kolača koji im pripada kada govorimo o vlasti. Vlada u kojoj nije zastupljen relevantan broj ministrica ne može biti legitimna niti reprezentativna, te ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi se ignorisala polovina stanovništva”, poručio je Gavrić.

Selma Hadžihalilović je u ime fondacije Cure pozvala kolegice iz ostalih ženskih organizacija i članica ženske mreže da izađu na ulicu, pred svoje kantone i pokušaju da pozovu svoju izabranu vlast da moraju uvažiti ženske glasove, probleme i politiku, poručivši kako ženska pitanja apsolutno moraju da budu u fokusu.

Predsjedavajući skupštine kantona Sarajevo Sejo Bukva je nakon sastanka s predstavnicima nevladinih organizacija istaknuo kako će uvijek izaći ususret udruženjima građana, jer su svi oni tu “prvenstveno zbog naroda”.

“Mislim da trebamo podržati zastupljenost žena od 40 posto i ja kao predsjedavajući ovog trenutka upućujem inicijativu svim strankama koje prave i čine vladajuću većinu i koje će praviti vladu da vode računa o tome da se u vladi mora naći određen broj žena”, kazao je Bukva.

Lista na kojoj će se znati zastupljenost žena u skupštini Kantona Sarajevo će biti poznata znati u petak, 6. marta.