Nastavlja se kršenje zakona o ravnopravnosti spolova: U predloženoj vladi ZE-DO kantona niti jedna ministrica!

Imenovanja u ZDK februar 2015Centar za pravnu pomoć ženama, Sarajevski otvoreni centar i Infoteka oštro osuđuju ponovni pokušaj kršenja Zakona o ravnopravnosti spolova BiH. Naime, kako saznajemo, koalicione stranke (SDA, DF, HDZBiH) u ZE-DO kantonu predložile su sastav vlade. Deset ministarstava će voditi 10 ministara. I dok su u prošlom sastavu, u mandatnom periodu 2010-2014 u vladi bile tri ministrice, novi sastav nema niti jednu. Ovo je jasan pokazatelj nazadovanja.

Vlada u kojoj nije zastupljena niti jedna ministrica ne može biti legitimna niti reprenzentativna. Nejasno je kako je moglo doći do toga da su skoro sve općine ZDK zastupljene kroz predloženi sastav vlade, a da polovina stanovništva ostane nezastupljena. Ovdje se radi o jasnom činu diskriminacije i ignorisanja postojanja određenog dijela stanovništva. Nismo spremni povjerovati da među ženama nema dovoljno onih koje svojom stručnošću i iskustvom mogu odgovoriti zahtjevima pozicija u kantonalnoj izvršnoj vlasti, uključujući i ministarske pozicije.

Pozivamo Skupštinu ZE-DO kantona da ne dozvoli imenovanje ovakve vlade, te da ne krši član 20. Zakona o ravnopravnosti spolova BiH, koji jasno predviđa zastupljenost oba spola u izvršnoj vlasti, odnosno najmanje 40% manje zastupljenog spola.

Centar za pravnu pomoć ženama, Zenica
Sarajevski otvoreni centar, Sarajevo
Infoteka, Zenica