Najavljujemo novi projekat: Revolucionarna drama SEDAM u novembru na turneji po BiH

sedam-naslovna slika

Sarajevski otvoreni centar u suradnji sa Civil Rights Defenders, Hedda Production AB i Ambasadom Švedske u BiH najvaljuje scensko čitanje revolucionarne dokumentarne drame SEDAM koje će se, u okviru turneje po zemljama Zapadnog Balkana, izvoditi u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci, od 5 – 7. novembra 2013. godine.

SEDAM je revolucionarna dokumentarna drama koja je bazirana na intervjuima sa sedam aktivistkinja za prava žena, iz svih dijelova svijeta, a čije teške životne priče i borba predstavljaju nevjerovatan izvor inspiracije: Ferida Azizi (Afganistan), Inez Mccormack (Sjeverna Irska), Marina Pisklakova-Parker (Rusija), Annabella de Leon (Gvatemala), Mukhtar Mai (Pakistan), Mu Sochua (Kambodža) i Hafsat Abiola (Nigerija). Svako od čitanja izvodi jedinstveni ansambl sastavljen od istaknutih ličnosti iz različitih oblasti djelovanja. U BiH, na scenu će izaći sedam političarki, umjetnica, poduzetnica i novinarke koje će utjeloviti aktivistkinje iz ove dokumentarne drame. Njihova imena će biti naknadno objavljena.

“Nasilje nad ženama je ozbiljan ali i kontraverzan problem u mnogim zemljama, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Priređujući scenska čitanja drame SEDAM želimo dati svoj doprinos u debate o nasilju po osnovu spola, ali i ohrabriti one koji se još nisu suprotstavili nasilju po osnovu spola, da to urade.”

Saša Gavrić, dirketor Sarajevskog otvorenog centra

Turneju scenskih čitanja dramskog teksta SEDAM inicirala je i producirala nagrađivana dramska spisateljica, glumica i producentica, Hedda Krausz Sjögren, u Švedskoj 2008. godine. Drama SEDAM do sada je izvedena u 13 zemalja, a okupila je oko 20 hiljada ljudi, od Švedske do Afganistana. Ovaj dramski tekst na sceni je izvodilo preko 500 osoba, žena i muškaraca, uključujući nekoliko ministrica, članica Evropskog parlamenta, umjetnica, kao i višestruku dobitnicu nagrade Američke filmske akademije Oskar, Merly Streep.

hillary.inez.meryl.

Projekat SEDAM će, pored scenskog čitanja dramskog teksta SEDAM, obuhvatiti i popratne aktivnosti koje će u fokusu imati borbu protiv nasilja nad ženama i borbu za zaštitu prava žena.

Na osnovu intervjua koji su provedeni 2007. godine dramu SEDAM napisalo je sedam nagrađivanih dramskih autorica: Paula Cizmar, Catherine Filloux, Gail Kriegel, Carol K. Mack, Ruth Margraff, Anna Deveare-Smith i Susan Yankowitz.

Regionalna turneja SEVEN 2013 koju je podržao Švedski institute obuhvatiće Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Makedoniju, Kosovo i Srbiju.

Turneju u Bosni i Hercegovini implementiraju Sarajevski otvoreni centar, Ambasada Švedske u BiH i Civil Rights Defenders.

Više informacija ovdje:

Seven women

Civil Rights Defenders

SEVEN Facebook page

Download: Brošura SEDAM