Promovisana dva istraživanja o LGBTI zajednici: “Brojevi koji ravnopravnost znače 3” i “Prihvatanje s distance”

Jučer smo u Sarajevu održali promociju i prezentaciju dva značajna istraživanja na kojima smo ove godine radili: “Brojevi koji ravnopravnost znače 3: Analiza rezultata istraživanja problema i potreba LGBTI osoba u BiH u 2023. godini” i “Prihvatanje s distance – stavovi prema homoseksualnosti, biseksualnosti, transrodnosti i interspolnosti u BiH“.

Rezultate istraživanja predstavila je naša izvršna direktorica Emina Bošnjak: ”LGBTI osobe u Bosni i Hercegovini suočavaju se s izazovima poput ograničenog pristupa zdravstvenoj zaštiti, nedostatka društvene podrške i pravnih praznina koje otežavaju njihovu zaštitu, pogotovo za transrodne osobe i istospolne parove, što zahtijeva širu edukaciju i prihvatanje u društvu. Ipak, optimizam pružaju rezultati istraživanja javnog mnijenja u BiH, koje pokazuje pozitivan trend u razumijevanju LGBTI tema, pri čemu 45,6% ispitanika/ca osobno poznaje nekoga iz zajednice, razvijajući empatiju, te značajno smanjenje postotka onih koji bi koristili ili su im prihvatljivi različiti oblici nasilja i diskriminacije nad LGBTI osobama. Najveći naglasak u narednom periodu treba biti upravo na ovim pitanjima, i izgradnju povjerenja LGBTI+ osoba prema institucijama u Bosni i Hercegovini.”

Saša Leskovac iz Agencije za ravnopravnost spolova govorio je o institucionalnom odgovoru na rezultate i preporuke istraživanja.