Poziv na trening u Bijeljini: važnost brige za mentalno zdravlje LGBTI zajednice

U okviru projekta „Regionalizacija LGBTI inkluzivne psihosocijalne podrške i pristupa uslugama mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini“, finansiranog od strane Evropske unije, u Bijeljini, u hotelu Drina u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra 12. i 13. oktobra 2022. godine će biti održan dvodnevni trening na temu važnosti brige za mentalno zdravlje LGBTI osoba i pružanja LGBTI inkluzivne psihosocijalne podrške i usluga mentalnog zdravlja. Trening će biti organiziran za sve zainteresirane LGBTI osobe iz BiH. Ovaj trening je jedan u nizu treninga za LGBTI osobe diljem Bosne i Hercegovine o važnosti brige o mentalnom zdravlju.

Budući da je zaštita mentalnog zdravlja i opće socijalne dobrobiti LGBTI osoba često okružena stigmom i predrasudama, neophodno je podići svijest samih LGBTI osoba o važnosti održavanja dobrobiti i brige o mentalnog zdravlja te pristupu uslugama u sistemima zaštite mentalnog zdravlja.

Cilj projekta „Regionalizacija LGBTI inkluzivne psihosocijalne podrške i pristupa uslugama mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini“ je stvoriti okruženje u kojem će LGBTI osobe biti ohrabrene i podržane u pristupu sistemima socijalne zaštite i mentalnog zdravlja koji pružaju inkluzivne i senzibilizirane usluge.

Projekat implementira Sarajevski otvoreni centar, a partner na projektu je Fondacija Krila nade iz Sarajeva, koja kroz svoj program zaštite mentalnog zdravlja teži poboljšanju socijalne uključenosti i jačanju žena, djece, mladih i drugih ugroženih grupa, promovisanjem i zaštitom ljudskih prava, mentalnog zdravlja i podrške u obrazovanju.

Prvi dan treninga vodit će Delila Hasanbegović Vukas, Amil Brković i Matej Vrebac iz Sarajevskog otvorenog centra, koji će govoriti o LGBTI identitetima i osnovama ljudskih prava LGBTI osoba u BiH, a drugi dan Borjana Gavrić i Angela Gavrić, psihologinje i terapeutkinje iz Centra za psihoterapiju „Budi OK“, čiji će fokus biti na mentalnom zdravlju.

Agenda je dostupna ovdje.

Svi_e zainteresirani_e se mogu prijaviti na adresu: [email protected], najkasnije do 7. 10. 2022. godine. Broj učesnika_ca je ograničen. Troškove smještaja, hrane i prijevoza pokriva Sarajevski otvoreni centar.

Za više informacija o projektu, molimo kontaktirajte:

Delila Hasanbegović Vukas, programska koordinatorica u Sarajevskom otvorenom centru

Telefon: 033 551 000

E-mail: [email protected]