Poziv za dostavljanje informacija i doprinos Rozom izvještaju za 2015. godinu

Pink Report SlikaSarajevski otvoreni centar već četiri godine za redom objavljuje godišnji Rozi izvještaj, izvještaj o stanju ljudskih prava LGBT osoba. Ovim izvještajima Sarajevski otvoreni centar ne samo da daje jasan i detaljan prikaz trenutnog stanja ljudskih prava LGBT osoba, nego i smjernice za poboljšanje implementacije i donošenje novog zakonodavstva kojim bi ova prava bila adekvatnije zaštićena.

S obzirom da je Rozi izvještaj jedini izvještaj u BiH posvećen isključivo pravima LGBT osoba, želimo da on što realnije i bolje predstavlja odraz položaja u kojem se LGBT osobe nalaze u BiH. Da bismo to postigli na što bolji način, te da bi uključili svoje partnere_ice, podržavatelje_ice i kritičare_ke u proces izradu Rozog izvještaja za 2015. godinu, ovim putem pozivamo sve zainteresovane da ukoliko žele doprinesu nastanku ovog izvještaja.

Svoj doprinos možete dati dostavljanjem konstruktivnih komentara na strukturu ili pojedine dijelove izvještaja, dostavljanjem informacija o političkim ili društvenim promjenama koje smatrate značajnim za LGBT osobe u BiH a koje su se desile u toku 2015 i dostavljanjem informacija o različitim slučajevima kršenja ljudskih prava koja su se desila vama ili nekom drugom u toku 2015. godine, kao što su slučajevi:

  • nasilja (uznemiravanja, zastrašivanja, prijetnji i napada bilo koje vrste, oštećivanja imovine, etc)
  • diskriminacije (na radnom mjestu, u pristupu uslugama tj. zdravstvenim ustanovama, ugostiteljskim objektima kao što su kafići, restorani, hoteli, prodavnice i sl.)
  • napada na mjesta gdje se LGBT osobe okupljaju
  • zabrana okupljanja LGBT osoba
  • govora mržnje na javnim mjestima ili na internetu
  • sve druge slučajeve kršenja ljudskih prava LGBT osoba.

Također, ovim putem pozivamo i sva udruženja, organizacije, državne i javne institucije da nas obavijeste o aktivnostima koje se tiču ljudskih prava LGBT osoba, a koje su one provodile a koje mogu biti uključene u ovaj izvještaj.

Vaše komentare i informacije možete dostaviti do 30.11.2015. godine na e-mail: [email protected] ili putem faxa na broj: +38733551002. Ukoliko imate dodatnih pitanja ili vam je potrebno više informacija možete nas kontaktirati putem već spomenutog e-maila ili na broj telefona: +38733551000.

Unaprijed vam se zahvaljujemo na uključenosti u izradu Rozog izvještaja, te se nadamo da ćete biti u mogućnosti svojim doprinosom unaprijediti njegovu strukturu i sadržaj.

Rozi izvještaj, godišnji izvještaj za 2014. godinu koji možete koristiti kao model za vaše komentare i doprinos, možete pronaći na sljedećem linku.

Radujemo se vašim e-mailovima!

Tim Sarajevskog Otvoreng Centra